Erişilebilirlik

Romney: 'Artık Sayfayı Çevirme Zamanı Geldi'


Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'ndaki konuşmasında
Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'ndaki konuşmasında
Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, dün akşam partinin başkan adaylığını kabul ettiğini açıklayan Mitt Romney’in konuşmasıyla sona erdi.

Konuşmasında özellikle geçmişte Başkan Barack Obama’ya oy veren ve bundan dolayı pişmanlık yaşayan seçmenleri hedef alan Mitt Romney, seçilmesi durumunda “Amerika’nın vaatleri” diye tanımladığı beklentileri yeniden tesis etme sözü verdi. Romney, Amerikan ekonomisini yeniden canlandırmak, milyonlarca kişiye istihdam yaratmak ve Başkan Obama’ya karşı duydukları düş kırıklığını aşmak için seçmenlerin, özellikle de kararsız seçmenlerin yardımını istedi.

Kurultayın son gecesinde söz alan eski Massachusetts valisi, “Obama’nın dört yıl önce seçim kampanyasında verdiği sözlere inanan, ancak bunların yerine getirilmesinden umudunu kesen bölünmüş bir ülkeyi tekrar birleştirmek için çalışacağını” söyledi. Mitt Romney’in konuşmasını, kurultayın düzenlendiği Florida eyaletinin Tampa kentinde bulunan Times Forum’u tıka basa dolduran binlerce Cumhuriyetçi Partili’nin yanı sıra televizyonlarda da milyonlarca kişi izledi.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, kurultayın son gecesinde bugüne kadarki en önemli konuşmasını yaptı ve ağırlıklı olarak Demokrat Partili rakibi Başkan Obama’ya yüklendi.

Romney, “Amerika şimdiye kadar sabırlı davrandı. Amerikalılar bu başkanı iyi niyetle destekledi. Bugün artık sayfayı çevirme zamanı geldi. Bugün son dört yılın hayal kırıklıklarını arkamızda bırakmanın zamanı geldi,” diye konuştu.

Geçmişte işadamlığı ve yatırım şirketi yöneticiliği yapan Mitt Romney, seçilmesi durumunda dört yılda 12 milyon kişiye istihdam yaratma, 2020 yılına kadar da Amerika’yı enerji bağımlılığından kurtarma sözü verdi.

Konuşmasında dış politikaya da değinen Mitt Romney, Başkan Obama’yı “en yakın müttefiki İsrail’i otobüsün altına itmekle” suçlarken, kendisinin İsrail’le ilişkileri güçlendireceğini, Rusya, Çin ve İran’la ilişkilerde de daha sert tutum izleyeceğini açıkladı.

Romney, Başkan Obama’nın Usame bin Ladin’i öldürterek Amerikalıları rahatlatsa bile, İran’ın nükleer tehdidine karşı yeterince hızlı davranmayarak güvensiz bir ortam yarattığını öne sürdü.

Sürpriz konuk Clint Eastwood'dan sürpriz çıkış

Clint Eastwood Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'nda Mitt Romney'e destek vermek amacıyla sürpriz konuşmacı olarak sahneye çıktı
Clint Eastwood Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı'nda Mitt Romney'e destek vermek amacıyla sürpriz konuşmacı olarak sahneye çıktı
Mitt Romney’nin konuşmasına Hollywood’un ünlü oyuncu ve yönetmenlerinden Clint Eastwood’un beklenmedik bir çıkışı gölge düşürdü. Kurultaya sürpriz konuşmacı olarak davet edilen 83 yaşındaki aktör, boş bir sandalyeye bakarak “hayali Obama”yla söyleşi yapmaya başladı. Obama’yı ve yardımcısı Joe Biden’ı sert bir şekilde eleştiren Eastwood, boş sandalye üzerindeki hayali Obama’ya, Romney’in neden Amerika’yı yönetmesi gerektiğini anlattı.

Bununla birlikte kutlama havasında geçen gecede “soğuk ve resmi olmakla” eleştirilen Mitt Romney’in özellikle “insani yanlarına” dikkat çekilmesine özen gösterildi.

Romney konuşmasında 2008 seçimlerinde Barack Obama’ya oy verdikten sonra, bundan hayal kırıklığı duyan seçmenlere seslendi. Amerikalıların Obama’ya inanmak istediğini söyleyen Romney, buna karşılık Başkan Obama’nın liderlik becerisi gösteremediğini savundu. 65 yaşındaki Cumhuriyetçi Partili başkan adayı, “Umut ve değişim çok güçlü bir cazibeye sahip. Ama ben bu gece basit bir soru sormak istiyorum: Eğer Barack Obama’ya oy verdiğinizde bundan heyecan duyduysanız, şimdi başkan olan Obama’ya karşı niye aynı hissetmiyorsunuz?” diye konuştu.

Demokrat Partililer, Mitt Romney’i kalpsiz bir şirket yöneticisi, seçkinci bir zengin, vergi kaçakçısı ve sık sık çizgi değiştiren bir politikacı olmakla suçluyor ve Beyaz Saray’ın kendisine emanet edilmemesi gerektiğini savunuyor.

Buna karşılık konuşmasında insani yanlarına vurgu yaparak bu suçlamaları savuşturmaya çalışan Mitt Romney, kurultayın son dakikalarında yardımcısı Paul Ryan ve aileleriyle birlikte müzik ve Times Forum’un tavanından dökülen binlerce balon eşliğinde delegeleri selamladı.

Mitt Romney anketlerde önde

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, Mitt Romney’e verilen kamuoyu desteğini yükseltmiş durumda. Reuters haber ajansının dün yaptığı son kamuoyu yoklaması Romney’i Başkan Obama’nın iki puan önüne yerleştirdi. Başkan Obama’nın aldığı yüzde 42’lik desteğe karşılık yüzde 44 destek alan Romney, bu hafta başından bu yana aynı ankette Obama’yı geriden izliyordu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Linki indirmek için
XS
SM
MD
LG