Erişilebilirlik

Robert Redford'un Yeni Filmi Lincoln Suikastine Işık Tutuyor


Robert Redford'un Yeni Filmi Lincoln Suikastine Işık Tutuyor
Robert Redford'un Yeni Filmi Lincoln Suikastine Işık Tutuyor

Çoğu Amerikalı Başkan Abraham Lincoln'ın John Wilkes Booth tarafından suikast sonucu öldürüldüğünü bilir. Ama halkın bir çoğunun bilmediği, Booth'un daha karmaşık bir komplonun parçası olduğu. Booth suikastten 12 gün sonra yakalanmış ve vurularak öldürülmüştü. Dört komplocu daha sonra idam edildi. Dört ayrı komplocu ise askeri mahkeme tarafından mahkum edildi. Robert Redford tarafından yönetilen yeni bir film Amerikan tarihinin bu en önemli olaylarından birine ışık tutuyor.

14 Nisan 1865. Başkan Abraham Lincoln, Washington’daki Ford Tiyatrosu'nda bir oyun seyrederken vuruluyor. Olaydan kısa süre sonra Başkan hayatını kaybedince Amerika kaosa sürükleniyor.

Suikasti yapan Amerikalı aktör John Wilkes Booth'tur. Bir çok Amerikalı Booth'un tek başına böyle bir saldırı gerçekleştirdiğine inanıyor. Ancak komployu düzenleyenler arasında 8 kişi daha bulunuyordu ve hedefleri sadece başkan değil, aynı zamanda başkan yardımcısı ve dışişleri bakanıydı.

Robert Redford'ın yönettiği The Conspirator adlı yeni film, kaçmayı başaran komploculardan John Surratt'ın annesi Mary Surratt'ın askeri mahkeme tarafından yargılanmasını konu alıyor.

Surratt, komplocuların toplantı yaptığı hanın sahibi olduğu için yargılanıyor.

Frederick Aiken iç savaşta kuzey ordusunda güneylilere karşı savaşmış bir savcı. Önce Surratt'ı savunmaya çekiniyor. Çünkü Surratt da bir güneyli. Ancak Surratt'ın adil bir yargılanma süreci geçirmeme ihtimaline karşı fikrini değiştiriyor.

Aiken Surratt'a yardım etmenin bir yolunun oğlunu bulmak olduğunu düşünüyor.

Film Surratt ve avukatı arasındaki ilişki üzerine kurulu. Ancak hikaye içindeki diğer hikaye bir annenin oğlunu kurtarmak için neler yapabileceği.

Film, ilk kez Washington'da Lincoln'un öldürüldüğü tiyatroda gösterildi. Hayranları ünlüleri görebilmek için tiyatroya akın etti.

Yönetmen Robert Redford niye böyle bir film yaptığını anlattı: "Herkes Lincoln'a olanları zaten biliyordu. Ancak birçok kişinin bu saldırıyla bağlantılı başka olayları bilmediğini farkettim ve bilinmeyen hikayeyi anlatmak istedim."

James McAvoy filmde avukat Frederick Aiken'i canlandırıyor. McAvoy şunları söylüyor: "Oynadığım karakter önceleri Mary Surratt'ın asıldığını memnuniyetle karşılayabilecekken sonunda ülkesini çok sevdiğini ve bu nedenle ülkesini kuran kanunları, anayasayı da sevmesi gerektiğini farkediyor. Bu yüzden Surratt'ın asılmasına karşı çıkıyor."

Mary Surratt'ı Robin Wright canlandırıyor. Wright film hakkında şöyle konuşuyor: "Hikaye insanlıkla alakalı. Bu, sadece tarihi kanıtlara değil, insan davranışlarıyla ilgili bir film."

Fred Borch filmin danışmanlarından: "Film, suç ya da masumiyet bir yana, Surratt'ın adil bir yargılanma görmediğini anlatıyor. Hükümet komployu durdurmazsa daha başka saldırıların yapılabileceği korkusuyla hareket ediyor."

Borch filmin gerçek dayanadığını hatırlatıyor: "Film adli bir dava üzerine kurulu ve mahkeme sırasında her söyleneni kaydeden bir yazıcı mevcuttu."

Redford, izleyicinin filmi izledikten sonra Lincoln suikastine farklı bir bakış açısıyla yaklaşacağını umuyor: "Filmlerin insanların fikirlerini değiştirebileceğine, siyasete etki yapabileceğine inanmıyorum, ama neler olduğunu bilmek ve aynı durumun hala tekrarlanıyor olduğunu farketmek belki birilerinin dikkatini çekebilir. Umudum bu yönde."

XS
SM
MD
LG