Erişilebilirlik

Robert Mugabe Zimbabve'de Yeniden Devlet Başkanı


Robert Mugabe
Robert Mugabe
Zimbabve’yi 33 yıldır yöneten eski Devlet Başkanı Robert Mugabe, Çarşamba günü yapılan seçimleri kazanarak iktidarını uzattı. Ancak muhalefet seçimlere hile karıştırıldığını iddia ediyor.

Zimbabve seçim komisyonu, seçimin galibi Mugabe’nin oyların yüzde 61’ini aldığını açıkladı. Rakibi Başbakan Morgan Tsvangirai ise yüzde 34 oy aldı.

Mugabe’nin ZANU-PF partisi de, parlamentodaki sandalyelerin üçte ikiden fazlasını kazandı. Bu da ZANU-PF’e anayasayı değiştirme yetkisi veriyor. Başbakan Tsvangirai’ın Demokratik Değişim Hareketi’yse parlamentoda çok az sandalye elde etti.

Tsvangirai seçim sonuçlarını mahkemeye götüreceğini açıkladı ve yeni seçim çağrısında bulundu. Demokratik Değişim Hareketi’nin seçim sonuçlarını reddetmesi, ülkede 2008 yılındaki seçimden sonra olduğu gibi kanlı şiddet olayları çıkabileceği kaygıları yaratıyor.

Uluslararası gözlemcilerse seçimin adil olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda. Avrupa Birliği gözlemcileri, seçimlerde usulsüzlük iddiaları ve katılım konusunda eksikler yaşandığını, şeffaf bir seçim olmadığını bildirdi. Ancak Afrika Birliği gözlemcileri seçimi adil bulduklarını, usulsüzlük iddiaları konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Kerry: "Usülsüzlükler var"

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, seçim sonuçlarının “Zimbabve halkının iradesini güvenilir bir şekilde yansıtmadığını” bildirdi. Seçim sonuçlar hakkında yazılı bir açıklama yayınlayan Kerry eldeki kanıtların, seçim sürecinde geniş çaplı usulsüzlükler yapıldığına işaret ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Kerry, seçmen kütüklerinde usulsüzlükler yapıldığını, medya erişiminin kısıtlandığını ve hükümetin de anayasanın gerektirdiği reformları yapmadığını kaydetti.

89 yaşındaki Mugabe ve 61 yaşındaki Tsvangirai, beş aday arasında devlet başkanlığı seçimlerinin en kuvvetlileriydi. Taraflar ülkedeki şiddet olaylarından sonra koalisyona zorlanmıştı. O dönemki şiddet olaylarında Tsvangirai’ın 200 destekçisi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG