Erişilebilirlik

Rıza Sarraf Miami’de Tutuklandı


Rıza Sarraf
Rıza Sarraf

İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf (Zarrab), Amerikan yaptırımlarını delmesinde İran hükümetine yardım edici planların parçası olduğu gerekçesiyle ABD’nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf hakkında 5 yıldan 30 yıla kadar değişen ve toplamda 75 yılı bulan hapis cezaları öngörülüyor.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, New York Güney Bölge mahkemesinde açılan davada, Sarraf ile diğer iki İran vatandaşı Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade, ABD yaptırımlarına rağmen “İran ve diğer İran kurumları adına yüz milyonlarca dolar değerinde işlemlerde bulunmak, bu işlemlerden kara para aklamak ve bu işlemlerin gerçek doğasını gizlemek suretiyle çok sayıda mali kurumu dolandırmakla” suçlanıyor.

Cumartesi Miami’de gözaltına alınan Sarraf’ın bugün aynı kentte federal mahkeme önüne çıkarıldığı belirtilirken, kendi çalışanlarından Cemşidi ve Bank Mellat yöneticilerinden Necefzade gıyaben yargılandı.

Adalet Bakanlığı’nda Ulusal Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı John Carlin, yaptığı açıklamada, “İddianamedeki suçlamalara göre, Sarraf, Cemşidi ve Necefzade, İran hükümeti ve İranlı işletmeler adına milyonlarca dolarlık işlemlerde bulunarak ABD yaptırımlarını deldi. Bu ihlal iddiaları ve ardından bu yasadışı eylemleri örtbas etmeye yönelik çabalar, ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için tasarlanmış ABD yasalarını hiçe saydı. Ulusal Güvenlik Dairesi, ABD yaptırımlarını ihlal etmeye çalışanları adalet önüne çıkarmaya yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

New York Güney Bölge mahkemesinden Savcı Preet Bharara da, “İddialara göre, davalıların yıllarca ABD’nin İran ve İran kurumlarına karşı yaptırımları ihlal etme ve delmeye yönelik tertiplere karıştıklarını, dünya genelindeki kurumlar yoluyla kara para aklayarak İran’a karşı ABD yaptırımlarını hiçe saydıklarını ve federal suç işlediklerini” kaydetti.

"Wall Street şerifi" diye adlandırılan Savcı Preet Bharara Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Rıza Sarraf yakında Manhattan'da bir mahkemede Amerikan adaletiyle yüzleşecek" diye yazdı.

'Suçlamalar, gerçek iş ortaklarını gizlemeye çalışanlara mesaj göndermeli'

FBI New York Saha Ofisi Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez, davalıların “neredeyse 5 yıl süreyle, 2010’dan 2015’e kadar İran kurumları adına yapılmış mali işlemleri gizleyerek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları delmek için komplo kurmakla” suçlandığını bildirdi. Rodriguez, “Bugün açıklanan suçlamalar, gerçek iş ortaklarının kimler olduğunu saklamaya çalışanlara mesaj göndermeli” dedi.

Davalıların bu süre zarfında İran’daki en büyük bankalardan biri olan Bank Mellat dahil olmak üzere, İranlı işletmeler, İran hükümeti ve İran hükümetinin kontrolünde ya da sahipliğindeki kurumlar adına ya da yararına uluslararası mali işlemler yürütmeye yönelik tertipler yürüttüğü belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, İran Merkez Bankası’nın genel müdürüne hitaben yazılmış ve Sarraf’ın imzasına sunulmak üzere hazırlanmış bir mektuba da değiniliyor. Aralık 2011 tarihli mektupta, Sarraf ailesinin İran’a karşı yaptırımları etkisizleştirmeye dönük çabalara iştirak etmeyi “ulusal ve ahlaki görev kapsamında gördüğü” ifadesi yer alıyor.

Açıklamada Sarraf, Cemşidi ve Necefzade ile işbirlikçilerinin, yaptıkları işlemlerin İran kurumları adına ya da yararına olduğunu Amerikan bankaları, ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi ve diğerlerinden gizlemek için İran, Türkiye ve diğer yerlerde konuşlu bir uluslararası şirket ağını kullandığı belirtiliyor. Açıklamada bu şirketler ağı içerisinde, Türkiye adresli Royal Holding A.Ş., Durak Döviz Bürosu, Asi Kıymetli Madenler Turizm Otom ve ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin yanısıra, Al Nafees Döviz Bürosu, Royal Emerald Investments ve Gunes General Trading LLC adlı şirketlerin adı geçiyor.

Açıklamada, davalıların, “ABD’yi dolandırmaya yönelik komplolara karışmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı (IEEPA) ihlal etmek, banka dolandırmak ve kara para aklamakla” suçlandıkları, söz konusu suçlamaların 5 yıldan 30 yıla kadar değişen ve toplamda 75 yılı bulan hapis cezalarını öngördüğü de kaydedildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG