Erişilebilirlik

Rıza Sarraf Davasında Bir İlk


New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın, çıkar çatışması iddiasıyla Sarraf'ın bazı avukatlarının İran asıllı Türk işadamını savunamayacağı yönündeki itirazını aylardır değerlendiren Hakim Richard Berman, konuyla ilgili kararını 15 Şubat günü yazılı olarak taraflara bildirdi.

Dava sürecinde başta kefalet talebi olmak üzere Sarraf’ın avukatlarının yaptığı tüm talepleri geri çeviren Hakim Berman, böylelikle ilk kez Sarraf’ın lehine bir karar almış oldu.

Hakim Berman, konuyla ilgili tarafları daha önceki duruşmalarda dinlemiş ve kararını daha sonra vereceğini açıklamıştı.

Hakim Berman, kararında Sarraf’ın kendisini temsil eden hukuk firmasının davada adı geçen diğer bankacılık kuruluşlarını da temsil ettiğinin farkında olduğunu bu durumu mantık çerçevesinde kabul ettiğini belirtti.

Duruşmalar sırasında karşılıklı olarak Sarraf’la konuştuklarını kaydeden Hakim Berman, Sarraf’ı avukatlarının durumuyla ilgili her şeyin bilincinde olan, durumu gerçekçi olarak değerlendirebilen, akılı ve gözü açık biri olarak tanımladı.

Sarraf’ın avukatlarından Benjamin Brafman, Hakim Berman’ın almış olduğu karardan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Başsavcı Bharara, Hakim Berman’ın kararı konusunda herhangi bir yorum yapmadı.

Kararın alınması aylarca sürdü

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Bharara, geçtiğimiz yıl mahkemeye yaptığı başvuruda Sarraf’ın savunmasını üstlenen bazı avukatların davadan çekilmesini istemişti. Kirkland & Ellis hukuk firmasının aynı zamanda davada adı geçen bazı bankaların da avukatlığını yaptığını, bunun bir çıkar çatışmasına neden olabileceği belirtilmişti.

Savcılık, HSBC, JP Morgan, Chase, Citibank, Stardard Chartered Bank, Wells Fargo, UBS ve diğer bankaların temsilciliğini yaptığı gerekçesiyle davada bir çıkar çatışmasına neden olmaması için bu hukuk firması adına Sarraf’ın savunmasını üstlenen avukatların mahkeme tarafından azledilmesini istemişti. Hakim Berman, sözkonusu bankalardan mahkeme tarafından istenen çıkar çatışması iddiasıyla ilgili mektupları da incelemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG