Erişilebilirlik

Riyad Tahran’la Diplomatik Bağını Kesti


Suudi Arabistan’ın önde gelen Şii din adamını idam etmesi sonrası Tahran’da başlayan protestoların, Suudi Büyükelçiliği’ne baskın düzenlenmesiyle tırmanan gerilim sürerken, Suudi Arabistan İran’la diplomatik ilişkilerini kestiğini ilan etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyir, Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, İranlı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığını açıkladı. Bakan ayrıca, İran’ın Sünni Krallığı’nın güvenliğini sarsmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.

Şii din adamı el-Nimr Suudi kraliyet ailesini eleştiren isimlerden biriydi. Hakkındaki pek çok suçlama nedeniyle 2014 yılında tutuklanan Şeyh el-Nimr Cumartesi günü Suudi Arabistan’da idam edilen 47 kişi arasındaydı. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr El-Nimr'i idam etmesi nedeniyle 'ilahi intikamla' yüz yüze geleceğini açıklamıştı.

İdamlar, aralarında Amerika’nın da bulunduğu birçok ülke tarafından kınandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da idam cezalarından dolayı dehşete düştüğünü bildirdi ve Riyad yönetimine idamlar sonrası bölgede olası gelişmeler için 'sükunet ve itidal' çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Önde gelen Şii dini lider ve aktivist Nimr’in idamının, mezhepsel gerilimi tam da düşürülmesi gereken bir zamanda tırmandırma tehlikesi bulunduğu için özellikle endişeliyiz” denildi.

Suudi Arabistan’da Şii din adamı dahil 47 kişinin idam edilmesi dünyanın birçok ülkesinde protesto edildi. Bahreyn’de polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Hindistan ve İngiltere’deki Suudi büyükelçilikleri önünde prostesto gösterileri vardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG