Erişilebilirlik

Ricciardone: 'DHKP/C’ye Dava Açılabilir'


Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Ricciardone
Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Ricciardone

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı görüşmede yeni anayasadan umutlu olduğunu söylerken ‘Askeri liderleriniz terörist gibi hapsedildi’ eleştirisinde bulundu

Yargılamaları eleştiren Ricciardone, yeni anayasadan umutlu

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen terör saldırısının ardından tüm gözlerin üzerinde olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, dün ulusal gazetelerin Ankara Temsilcileriyle büyükelçilik konutunda buluştu.

Davet terör saldırısından önce planlanmıştı, ancak büyükelçi ertelemeye gerek görmedi.

‘Askeri liderleriniz terörist gibi hapse kondu’

Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın aktardığına göre, Büyükelçi Ricciardone özellikle Türkiye’deki yargılamalar konusunda hassas. ABD elçisi, 28 Şubat Soruşturması, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk Davaları’ndaki uzun tutukluk sürelerini anlamakta zorlanıyor. Büyükelçi şöyle konuştu:

“Son günlerde kendi liderleriniz de adli sistemdeki yanlışlara değindiler. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan da değindiler. Çok uzun süredir hapiste olan milletvekilleriniz var. Askeri liderleriniz aynı şekilde, onlar da terörist gibi hapse kondular. Onlara bu ülkeyi koruma görevi verilmiş ama hapse kondular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Tam anlaşılmayan 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla hapse kondular.”

‘Türkiye’deki hukuki sistem kafa karıştırıyor’

Şiddet içermeyen, gösteri yapan öğrencilerin demir parmaklıkların arkasında olduğunu belirten Ricciardone, “Hukuki bir sistemin sonuçları bu şekilde olursa kafalar karışır. ABD ve Avrupa mahkemelerinin buna anlam vermesi zor olacaktır” dedi.

Ricciardone’nin umudu ise yeni anayasa çalışmaları. Hükümetin yeni anayasa konusunda harcadığı çabayı öven Büyükelçi, Adalet Bakanı tarafından gündeme getirilen dört reform paketini ülkesinin de desteklediğini belirtti.

Ricciardone, gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı görüşmede Türkiye-Irak ilişkilerinin üzerinde önemle durdu.

‘Türkiye Irak’ı bir bütün olarak görmeli’

ABD’nin Türkiye’yle Irak arasında ilişkiyi düzeltmek için araya girmek istemediğini söyleyen ABD elçisi, “ama her iki tarafın dostu olarak şunu yapabiliriz. Belki destek sunabiliriz. Türkiye ve Irak, ekonomik ilişkilerini en iyi hale getiremezse daha da kötü sonuçlara yol açabilir. Daha şiddetli çatışmalar olabilir, başka güçler devreye girebilir” dedi.

Türkiye’nin Irak’ta yalnızca Kürt bölgesiyle ilişki geliştirmesini de üstü kapalı eleştiren Ricciardone, “Irak’ı bütün olarak görmek” gerektiğini ifade etti.

ABD Büyükelçisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz, Türkiye’nin Irak’ın petrol ve gazının yüzde 20’siyle değil bütünüyle ilgilenmesini arzu ediyoruz. Eğer Türkiye, bu kaynakların sadece yüzde 20’sinden yararlanacaksa bu bizi üzer. Türkiye’nin aynı zamanda Hürmüz Boğazı’na alternatif sunmasını istiyoruz. Çıkış noktalarının çoğalmasını istiyoruz. Bu, hem Kürt yönetimi hem Irak için iyi olacak. Türk ürünlerinin tüm Irak piyasasına ulaşmasını isteriz.”

‘DHKP/C’ye dava açılabilir’
Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakıözer ise “Büyükelçilik DHKP/C saldırısı öncesi Emniyet’ten genel bir uyarı almış ancak spesifik bir istihbarat verilmemiş” dediğini söyledi. Bunun üzerine, “Polisin belki bilgisi vardı ama bizim yoktu” diyen ABD elçisi, çok çabuk müdahale ettiklerini söylediği Türk yetkililerin destekleri konusunda bir hata ya da eksik görmediklerinin altını çizdi.
Peki ABD, DHKP/C hakkında bundan sonra ne yapmayı düşünüyor?
Riccardione bu soruya, “bildiğim kadarıyla 1990’dan beri ABD’ye karşı bir suç işlememişler. Ama terörist listemizde varlar. Güçlü argüman geliştirmemiz gerekir. Hem bizim mahkeme ve savcılarımız birlikte çalışmalı hem de polis ve istihbarat. Bu örgüt ayakta kalabilmek için Avrupa’daki özgürlüklerden yararlanmaya çalışıyor. Dava ABD ya da sizin ülkenizde açılabilir” yanıtını verdi.

‘Erdoğan’ın ABD ziyaretinin tarihi belli değil’

Bir süredir Hillary Clinton’ın görevi bırakmasının ardından dışişleri bakanı seçilen John Kerry’nin ilk yurtdışı ziyaretini hangi ülkeye yapacağı konuşuluyor. Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş, Kerry’nin ilk ziyareti Türkiye’ye yapacağını yazdı. Zaman gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’a göre, hem bu soruya hem de Başbakan Erdoğan’ın ne zaman ABD’ye gideceği sorusuna açık bir yanıt vermedi.

“Her iki ziyaret konusunda da somut bir gelişme yok. Ricciardone, Erdoğan’ın ziyareti için ‘Beyaz Saray olumlu karşıladı. Tarih belli değil. Bu yıl mümkün görünüyor’ dedi.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG