Erişilebilirlik

İrfanoğlu: "İstanbul'da Deprem İhtimali Çok Korkutuyor"


İrfanoğlu: "İstanbul'da Deprem İhtimali Çok Korkutuyor"
İrfanoğlu: "İstanbul'da Deprem İhtimali Çok Korkutuyor"

Van depreminin hemen ardından Amerikalı uzmanlar da bölgede incelemeler yaptı. Bunlardan biri de Indiana’nın West Lafayette kentindeki Purdue Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Ayhan İrfanoğlu’ydu.

23 Ekim'de depremde meydana gelen hasarı incelemek için bir süre önce Van’a giden inşaat mühendisi Profesör Ayhan İrfanoğlu, Amerika’nın Sesi’ne Indiana’dan Skype bağlantısıyla yaptığı açıklamada binalarda tasarım ve yapım hataları gördüklerini, ancak son depremlerin inşaat yönetmeliklerinde değişikliğe yolacağını sanmadığını söyledi.

Erciş’teki durumun Van merkeze göre çok daha kötü olduğunu söyleyen İrfanoğlu, son 5-6 yıl içinde daha yüksek binalar yapıldığını, bu binalarda mühendislik açısından yapısal hatalar olduğunu gördüklerini anlattı. İrfanoğlu şöyle konuştu: “İnşaat mühendisi ve yapı mühendisi olarak ne yalan söyleyeyim açıkçası ben her zaman evimde rahat bir şekilde yaşamak isterim. İnsanların da yaşamasını istiyorum. Sonuçta artçı olsun olmasın, büyük deprem olsun olmasın, ne zaman olacak, nasıl olacaktan öte, güvenli bina yapılması taraftarıyım.”

İrfanoğlu: "İstanbul'da Deprem İhtimali Çok Korkutuyor"
İrfanoğlu: "İstanbul'da Deprem İhtimali Çok Korkutuyor"


Ayhan İrfanoğlu, şunları söyledi: “Binaların tek tek incelenip oturulup oturulmayacağına karar verilmesi lazım, çok zor ve acıklı bir durum çünkü insanlara hayatları boyunca para biriktirip aldıkları evlerini kaybettiklerini veya kaybedebileceklerini söylüyorsunuz. Binaların oturulur durumda olup olmadığına ekiplerin yerinde karar vermesi lazım.”

İndiana eyaletinin Purdue Üniversitesinde görev yapan İrfanoğlu, İstanbul’da olası bir deprem konusunda da çok kaygılı. Bu konuda şunları söylüyor: “İstanbul depremi açıkçası bizi en çok korkutan deprem. İnanın buna her an olabilecek bir deprem diye bakıyoruz. İstanbul’da ne yapılabilir? Açıkçası yeni yapılan binaların kesinlikle ve kesinlikle hem tasarım hem de inşaat olarak deprem yönetmeliklerine uygun olarak doğru dürüst yapılması lazım. Bu en azından çözümün başlangıcı olabilir. Ondan sonra da belki de buna eş zamanlı olarak yıkılma olasılığı olan binaların hızlı bir şekilde elden geçirilmesi hatta yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılması lazım. İstanbul bizim Türkiye’mizin kalbi. İstanbul’da büyük bir deprem olursa, açıkçası bu dünyada görülmemiş bir afet olabilir. Hiç ne Van depremi ne de 1999 depremiyle kıyas bile kabul etmez, onun için İstanbul’da çok acil bir şekilde ve her birim dahil olacak şekilde, vatandaş da dahil olacak şekilde, çözüm bulunması lazım ve bunun artık işleme geçirilmesi lazım. Üzerinden 12 yıl geçmiş 99 depreminin, İstanbul’da risk azaldı mı bilmiyorum ama çok ürkütücü bir durum. İnanın içimizdeki en büyük korku bu.”

Profesör Ayhan İrfanoğlu’yla yaptığımız söyleşiyi dinlemek için:

Videoyu izlemek için:

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG