Erişilebilirlik

Reyhanlı Saldırısı Gerilimi Arttırdı


Hatay Reyhanlı’da Cumartesi günü iki bombalı araçla yapılan saldırılarda 51 kişi öldü ve 20’den fazlası ağır olmak üzere 100’den fazla kişi yaralandı. Ülkede Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın içine çekildiği korkusu artıyor. Halkta Suriyeli ayaklanmacılara destek veren hükümete yönelik eleştirilerde de artış görülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgede Beşar Esat’ı en sert eleştiren liderlerden biri olarak öne çıktı. Ancak şiddet, bombalı saldırılarla Türkiye sınırından girdiğinde halk, hükümetin komşu Suriye’deki savaşa müdahalesini daha sert eleştirilir hale geldi.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Cengiz Aktar saldırının Suriyeli ayaklanmacılara olan desteğin sorgulanmasına yol açtığını söyledi. Aktar, ülkenin bu bölgesinde daha önce buna benzer bir saldırı olmadığını ve halkın Türkiye’nin Suriye’deki savaşa dahil olmasından korktuğunu belirtti. Siyaset bilimciye göre, Türkiye’de halk ayrıca, ülkenin başka yerlerinde de benzer saldırılar meydana gelmesinden endişe duyuyor.

Cumartesi günkü saldırıdan sonra Antakya ve Ankara’da hükümeti protesto eden gösteriler düzenlendi. Ardından Reyhanlı’da da hükümeti protesto eden gösteriler yapıldı.

Eleştirilere tepki gösteren Başbakan Erdoğan kendini savundu ve bombacıların amacının ülkede bölünme yaratmak olduğunu söyledi. Türkiye’deki kardeşlik ve istikrarın hedef alındığını öne süren Başbakan, halkın aklında soru işaretleri yaratılmak istendiğini belirtti.

Uzmanlar hükümetin Suriye’de ayaklanmacıları destekleme siyasetinden vazgeçmeyeceğini düşünüyor.

Ancak merkezi İstanbul’da olan EDAM araştırma enstitüsünden Sinan Ülgen, halkta oluşan tepkinin hükümetin Suriye’ye vereceği tepkiyi sınırlandırabileceğini düşünüyor. Türkiye’de halkın Suriye’ye doğrudan müdahale edilmesi için çok da hevesli olmadığını söyleyen Ülgen, ancak sınırda daha önce bomba patladığında Türkiye’nin özel birliklerle Suriye topraklarına girip şüphelileri Türkiye’ye getirdiğini hatırlatıyor.

Sinan Ülgen, olaylardan sonra şiddetin artmasından endişe duyuyor. Bombalardan sonra yerel halk Suriyeli mültecilere saldırdı. Saldırı kontrol altına alınmış olsa da, bölgede gerilim sürüyor. Ülgen hükümetin gerginliği azaltacak bir yöntem bulması gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar Suriyeli mültecilerin sınırı geçmeye devam etmesinin Türkler’le mülteciler arasındaki gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulunuyor. Ankara ise uluslararası toplumu Esat’a karşı harekete geçmeye çağırdı.

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Washington’da Suriye’de iç savaşın bitirilmesi için bir barış konferansı düzenlenmesi ve tarafların uzlaşarak ülkeye barış getirmesi konusundaki kararlıklarını yinelediler.

Başbakan Erdoğan’ın yarın Beyaz Saray’da Başkan Obama’yla yapacağı görüşmede öncelikli konunun Suriye olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG