Erişilebilirlik

Reuters: "Türkiye’de Yıllık Enflasyon %78’in Üzerinde"


Reuters haber ajansının anketine göre, Türkiye’de Haziran ayında yıllık enflasyon beklentisi yüzde 78. Yine aynı ankete göre, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70’e gerilemesi bekleniyor.

Reuters’ın anketine katılan 12 ekonomistin değerlendirmelerinin medyan ortalamasına göre, Haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 78,35 olması bekleniyor. Ankete katılan ekonomistler, enflasyon beklentilerini yüzde 72,3 ve yüzde 81,8 arasında değişen oranlarda belirttiler.

Ankete katılan ve aylık enflasyon beklentilerini açıklayan 9 ekonomistin tahminine göre de Haziran ayı enflasyonunun yüzde 5,38 olacağı tahmin ediliyor.

Anket sonucunun gerçekleşmesi durumunda bu Türkiye’de Eylül 1998’den bu yana görülen en yüksek enflasyon oranı olacak. Eylül 1998’de yıllık enflasyon yüzde 81,8 olarak gerçekleşmişti.

Ankete göre 18 ekonomistin medyan tahmini, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 69,5'e düşeceği.

Bir önceki ay yine Reuters anketine katılan ekonomistler, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 63,5 olarak öngörmüşlerdi.

Dünyanın önde gelen finans kurumlarından Citibank da Türkiye’de enflasyona dair beklentisine ait raporunda, fiyat dinamiklerinde geniş tabanlı bir bozulma görmeye devam ettiğini, artan üretici fiyatlarının tüketici fiyatları üzerinde baskı oluşturmayı sürdürürken ekonomik görünümü daha da bulanıklaştırdığını söyledi.

Citibank, Türkiye’de enflasyonun Kasım’a kadar yıllık ortalama yüzde 80’inin üzerine çıkmasını ancak Aralık ayında yıllık yüzde 65’e gerilemesini beklediğini ifade ediyor.

Türkiye’de hükümet de yeni ekonomik programla birlikte enflasyonun sonbaharda düşeceğini iddia ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yaptığı değerlendirmede önümüzdeki yıl Şubat ve Mart aylarında enflasyonun makul seviyelere gerilemesini beklediğini söylerken, Merkez Bankası yıl sonu tahminini de yüzde 42,8 olarak açıkladı.

Ancak Türkiye’de yapılan anketlere göre halkın büyük çoğunluğu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verisine güvenmiyor ve gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Enflasyon, Merkez Bankası'nın politika faizini kademeli olarak 500 baz puan düşürerek %14'e çekmesinin ardından liranın düşüşe geçtiği geçen sonbahardan, bu yana yükseldi.

TÜİK, Haziran ayı enflasyon verilerini 4 Temmuz’da açıklayacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG