Erişilebilirlik

Reina Saldırısını Anlatan Fransız Şarkı Türkleri Kızdırdı


İstanbul'da Reina’ya yılbaşı gecesi meydana gelen ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısında Fransızlar'ın tavrını ti'ye alan Fransız komedyen-şarkıcı Frederic Fromet'nin saldırıyla da dalga geçmesi Türk dinleyicileri çileden çıkardı.

France İnter Radyosu'nda her cuma akşamı "Frederic Fromet'nin şarkısı" adlı 'şarkılı editör yazısı' iddiasında kısa bir bölüm hazırlayan sanatçı, gündemdeki konularla ilgili eleştirilerini kara mizah tarzıyla ve şarkıyla dile getiriyor.

Fromet, geçtiğimiz programda da Reina saldırısını ele alarak, Fransızlar'ın Reina'ya Berlin ve Nice saldırıları kadar tepki göstermediklerini eleştirdi. Ancak Sanatçı'nın saldırıyla ilgili kullandığı ağır sözler "havai fişekler altında ölmek hiç de fena değil" ya da "arabaya ihtiyaçları yoktu, Reina'dan tabutla ayrıldılar" gibi sözleri ve ritmik bir şarkı olan ünlü 'Macarena'nın melodisinde eğlenceli bir üslupla dile getirmesi Türk dinleyicileri öfkelendirdi.

Sanatçı stüdyoda şarkısını söylerken, etrafındaki gazetecilerin de kahkahalarla gülmeleri ve sonunda şarkıyı alkışlamaları da dinleyicilerin öfkesini daha da artırdı.

"Kurbanlara saygısızlık"

France İnter yönetimine tepki mailleri gönderen dinleyiciler, "France İnter gibi bir kamu radyosunda, kurbanlara hiç saygı göstermeyen bu sözlerle yer alan şarkılar kurbanlara, kurban yakınlarına ve bütün Türk halkına karşı büyük saygısızlıktır" dediler. Youtube üzerinden de yayınlanan şarkıya ise özellikle Fransa'da yaşayan Türklerden tepki yağdı.

France Inter'den açıklama

Telefonla ulaştığımız France İnter Radyosu Genel Müdürü Laurance Bloch, kendilerine şarkıyla ilgili Pazar gününden bu yana tepki mailleri geldiğini belirterek, "50 kadar Türk dinleyicimiz bize tepki mailleri gönderdi. Ben de kendilerini tek tek yanıtladım. Tepkileri anlıyorum. Şarkıdaki kelimelerin birinci anlamlarını alırsanız gerçekten sizi şok etmesini anlıyorum ve bundan dolayı çok üzgünüm. Ama Fransa'da ve özellikle France İnter Radyosu'nda skandalları, yanlışları daha dikkat çekici ve çarpıcı biçimde kınamak, eleştirmek için şok edici argümanlar kullanma yöntemini seçiyoruz. Bu şarkıda da Avrupa halkını ve yöneticilerini İstanbul'daki saldırıya daha duyarlı olmaya çağıran bir tema işleniyor. Bütün kurbanlara eşit yaklaşılması ve şevkat gösterilmesi çağrısı var. Bu kara mizah ve Fransa'da da aynı acı ile sarsıldığımızda aynı kara mizahla pek çok defa buna benzer şarkılar oldu. Emin olun ki ne aşağılama, ne alay etme söz konusu, tam tersine mizahla, mesafeyle ve cesaretle bilinçleri uyandırma amacı var. Umarım iyi niyetimiz konusunda sizi yeterince temin edebildim. Bütün France İnter adına kardeşlik duygularımı sunuyorum" diye konuştu.

İşte O şarkının sözleri

A la Reina (Reina'da)

Nice'te saldırı, tam bir çile

Berlin'de saldırı çok berbat

İstanbul'da saldırı daha cool

Reina'da ( A la Reina)

Havai fişeklerden sonra ölmek hiç adil değil

Noel Pazarı'nda ölmek acımasız

Ama Türkiye'de bir diskotekte ölmek daha funky (eğlenceli)

Reina'da

Ama kurbanlar arasında

Daha az meşru olanlar var

Eğer bizde olursa tam bir vahşet

Diğer cesetler umrumuzda değil

Nice'te Nice salatası yenir

Berlinde şukrut (choucroute)

İstanbul'da kebaptan başka bir şey arama

Reina'da

Bizde ise haberlerde soğuk havaları veriyorlar

Ve yeni yılda yakılan arabaları

Haberlerde gördük bir Peugeot yanmış

Teşekkürler haberler, Peugeot için çok ağladık

Zavallı Peugeot ölmüş

Catherine Labord hava durumunu veriyor

Vay alçak Türkler

Biz soğuktan donarken onlar sıcak gece klübünde

Üstelik arabaya bile ihtiyaçları yok

Tabutlarla gittiler

Türkler yeni yılı kutlarken katledildi

İyi yıllar dilemekte haklılar

hatta yeni yıl için sağlık dilemekte

Reina'da

Tam 39 ölü, ee ne olmuş buradan uzaktalar

Ama diyebiliriz ki

Konfetiler eşliğinde ölmek hiç de fena değil

Reina'da

Elbete acımayacağız

Çünkü zaten Suriye'de Halep'tekiler için yeterince üzüldük

Bir hafta boyunca

Bu kadarı yeter

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG