Erişilebilirlik

'Red Oyu Türk Amerikan İlişkilerini Olumsuz Yönde Etkiler'


'Red Oyu Türk Amerikan İlişkilerini Olumsuz Yönde Etkiler'
'Red Oyu Türk Amerikan İlişkilerini Olumsuz Yönde Etkiler'

Amerikalı yetkililer Türkiye'nin İran'a yaptırım kararına red oyu vermesinin Türk Amerikan ilişkilerine etkisini değerlendirmekten kaçınsa da uzmanlar kaygılı



Amerikalı yetkililer Türkiye’nin red oyu kullanmasından üzüntü duyduklarını gizlemediklerini, ancak bunun uluslararası toplumun İran’a net bir mesaj vermesi olduğunu söylüyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı siyasi işlerden sorumlu müsteşarı William Burns Güvenlik Konseyi’nde İran’a ek yaptırım uygulanması kararına Türkiye’nin red oyu vermesinin üzüntü yarattığını gizlemediklerini söyledi.

Ancak Burns, “Türkiye, İran’ın uluslararası yükümlüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uluslararası kaygıları paylaştığını açıkladı. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler üyesi olarak tasarıyı uygulayacağını açıklamasını da önemle not ettik,” diye konuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen Beyaz Saray yetkilileri de yaptırım kararına uluslararası çapta geniş destek bulunduğunu, Türkiye’yle Brezilya’nın bu oylamada “yalnız kaldığını” söyledi. Yetkililer, Türkiye’yle bu konuda farklı taktiklere başvurduklarını belirttiler, ancak bunun Türk-Amerikan ilişkilerine etkisini yorumlamaktan kaçındılar.

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza Türkiye’nin Amerika açısından son derece önemli olan bu oylamada red oyu vermesinin Türk Amerikan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini söylüyor.

Washington’da son günlerde Gazze meselesi, İran’a yaptırım arayışları gibi konular nedeniyle "eksen kayması" tartışması yeniden alevlenmişti. Hatta Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye’nin doğuya kaydığı yönündeki değerlendirmeyi teyit eder bir açıklama yaptı. Gates, ‘Türkiye’nin bazı Avrupalılar tarafından doğuya itildiğini’ söyledi ve bunun nasıl önüne geçileceğini iyi değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza da İran oylamasıyla Türkiye’nin Washington’daki imajının kötüleşebileceğini belirtti.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG