Erişilebilirlik

Reagan’ın Basın Sözcüsü Brady Öldü


Başkan Reagan’a 1981’de yapılan suikast girişiminde başından yaralanan Beyaz Saray Basın Sözcüsü James Brady, 73 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi, suikastten sonra aylarca tedavi gören ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Brady’nin bir dizi sağlık sorunu yüzünden öldüğünü açıkladı.

Başkan Reagan 1981 yılında Washington’da bir otelden çıkarken John Hinckley adlı saldırgan tarafından vurulduğu zaman yanında bulunan James Brady sakat kalmış, sol tarafı felçli kalmıştı. Başkan Reagan’a suikastte iki kurşun isabet etmiş ancak Reagan bir süre tedavi gördükten sonra sağlığına kavuşmuştu.

Brady suikastten sonra hayatını silah kontrolu konusuna adadı. Silah satın almak isteyenlerin geçmişinin incelenmesini öngören yasanın çıkarılmasında öncülük eden Brady, Silahlı Şiddetin Önlenmesi yasasına da adını verdi.

30 Mart 1981 yılında, Ronald Reagan başkan olduktan iki ay sonra yaşanan suikast olayından sonra Brady kısa bir süre için Beyaz Saray’a döndü ancak bir türlü sağlığına kavuşamadığı için görevini bırakmak zorunda kaldı. Ancak Başkan Reagan’ın 1989’da biten görev süresinin sonuna kadar basın sözcülüğü görevi ve maaşı geri alınmadı. Beyaz Saray’ın basın brifing salonu da James Brady’nin adını taşıyor.

Başkan Reagan’ın ve Brady’yi vuran silahlı saldırgan Hinckley, şimdi 59 yaşında ve Washington yakınlarında bir akıly hastanesinde tedavisi devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG