Erişilebilirlik

İran'la Müzakereler 'Yapıcı'


Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Catherine Ashton İran’la yapılan müzakerelerin “yapıcı“ olduğunu, müzakerelere Bağdat’ta devam edeceklerini açıkladı.

Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleriyle İran arasında İstanbul’da yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından açıklama yapan Ashton bir sonraki görüşmelerin 23 Mayıs’ta yapılacağını bildirdi.

Olumlu bir havada geçtiği söylenen İstanbul’daki görüşmeler bir yıllık aradan sonra tarafların ilk doğrudan görüşmeleri oldu.

Reuters haber ajansına göre İran temsilcisi Sait Celali bazı konularda görüş ayrılığı olduğunu, ancak bazı konularda da fikir birliğinin sağlandığını söyledi. Görüşmeleri İstanbul’da izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Bijan Farhoodi, İran’ın Türkiye, Çin ve Rusya’yla ikili görüşmeler yaptığını, ancak Amerika’nın ikili görüşme teklifini geri çevirdiğini bildirdi.

İran’ın Amerika’yla doğrudan görüşme teklifini geri çevirse de batılı diplomatlar İranlıların geçen yıla kıyasla daha yapıcı bir tutum sergilediğini söylüyor.

Müzakereler İran’ın nükleer programı konusunda gerginliğin arttığı bir döneme denk geliyor. Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya, Tahran hükümetini, nükleer enerji geliştirme kisvesi altında atom bombası geliştirmeye çalışmakla suçluyor. İran iddiayı reddediyor, diğer ülkeler gibi nükleer enerjiden yararlanma hakkı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG