Erişilebilirlik

İran'da Turizm Sektörü Yükselişte


İran'da Turizm Sektörü Yükselişte
İran'da Turizm Sektörü Yükselişte

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da turizm bu yıl bölgedeki siyasi karışıklıklar nedeniyle düşüşe geçmiş durumda. Ancak turizm sektörü uzmanları İran’a giden yabancı turist sayısının sabit kaldığını bildiriyor. Uzmanlar tam kapasiteye ulaşmaktan çok uzak olsa da İran’daki turizm sektörünün yükselişe geçtiği görüşünde.

Deborah Rogers bir süre önce İran’a yaptığı seyahatte satın aldığı minyatürleri New York’taki apartman dairesinde sergiliyor. Rogers’ın en sevdiği parça, ünlü Pers şairi Saadi’nin minyatürü. Rogers, “Uzaklara dalıp düşünen halini çok seviyorum. Sanki birşey okumuş ve onun üzerinde düşünüyormuş gibi bir hali var,” diyor.

Rogers, geçen yıl İran’a seyahat eden iki milyon yabancı turistten biri. İran’a giden yabancı turist sayısı 2004 yılından bu yana bir milyon arttı.

Yabancı turistler İran’da her yıl 2 milyar dolar harcıyor. Bu rakam, on yıl önce harcanan paranın dört katı.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Teşkilatı’nın Asya Bölge Direktörü Xu Jing, “İran, tüm dünyanın görmesi gereken olağanüstü turistik bir ülke,” diyor.

Xu Jing, İran’ın kültürel ve tarihi yerler açısından dünyadaki ilk on ülke içinde yer aldığını söylüyor: “İran’daki kültürel hazine Yunanistan, İtalya, Fransa, Çin, Hindistan gibi ülkelerdekiyle rahatlıkla rekabet edebilir, bu ülkelerin kültürel mirasıyla kıyaslanabilir. İran’da kültür turizmi trafiğinin büyük boyutlara ulaşma potansiyeli çok yüksek.”

Ancak Birleşmiş Milletler, İran’ın turizm potansiyeline henüz tam olarak erişmediğinin de altını çiziyor. Uluslararası turizm Ortadoğu’ya geçtiğimiz yıl 50 milyar dolardan fazla gelir getirdi. Ancak bu gelirin sadece yüzde 4’ü İran’a düşüyor. İran ayrıca Ortadoğu ülkeleri arasında en az yabancı turist çeken ülkelerden biri. Bu açıdan İran savaş bölgesi olan Irak ve Lübnan’la karşılaştırılıyor.

Xu Jing, İran’ın turizm sektörüne büyük yatırım yaptığını bildiriyor: “İran’ın turizme bakış açısı diğer birçok ülkeninki gibi. Turizmin kendi ulusal kalkınma planlarına nasıl katkıda bulunacağını çözmeye çalışıyorlar.”

İran ayrıca turistlere vize uygulamasını da gevşetti. Washington’daki bir kuruluş, Amerikan vatandaşlarının, resmi yetkili olmadıkları ya da güvenlikle ilgili hassas bir görevde bulunmadıkları sürece turistik amaçlarla başvurdukları tüm vizelere İran’ın onay verdiğini söylüyor. Deborah Rogers en önemli koşulun turistlerin İran’a bir tur şirketiyle gitmeleri olduğunu anlatıyor: “Seyahatinizin başından sonuna kadar tüm ihtiyaçlarınız karşılanıyor. İran’a gitmek çok kolay.”

Uzmanlar, İran’ın turizm sektörünün önündeki en büyük zorluğun Batılılar’ın İran’a seyahat etme konusundaki korkusunu değiştirmek olduğunu söylüyor. Ortadoğu’ya seyahate bakış konusunda İngiltere’de yapılan bir anket İran’ın Afganistan ve Irak’tan sonra Batılılar’ın gitmek istedikleri son ülke olduğunu gösteriyor.


XS
SM
MD
LG