Erişilebilirlik

İran'da Muhalefet Liderleri İçin Ölüm Cezası İstendi


İran'da Muhalefet Liderleri İçin Ölüm Cezası İstendi
İran'da Muhalefet Liderleri İçin Ölüm Cezası İstendi

İran’da muhafazakar milletvekilleri, hükümet karşıtı gösterileri örgütleyen muhalefet liderleri için ölüm cezası istedi.

Milletvekilleri Hüseyin Musavi ve Mehdi Karrubi’nin isyana teşvik suçundan yargılanmaları gerektiğini açıkladı. İsyana teşvik, İran’ da ölüm cezası öngörülen suçlar arasında yeralıyor.

Musavi ve Karrubi, dün Tahran ve diğer kentlerde Arap ülkelerindeki hallk ayaklanmalarıyla dayanışma gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Musavi’nin internet sitesi, güvenlik güçlerinin hükümet yasağına rağmen binlerce kişinin sokaklara döküldüğü gösteriler sırasında yüzlerce eylemciyi tutukladığı yolunda haberler alındığını bildirdi.

İran Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Rıza Radan, tutuklamaları doğruladı, ancak sayı vermedi. Radan ayrıca yasaklı bir muhalif örgütün gösterilere katıldığını ve polise açtığını söyledi. Emniyet yetkilisine göre açılan ateş sonucu dokuz polis yaralanırken yoldan geçen bir kişi öldü. Olay bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Görgü tanıkları İran güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve boya sıkan silahlar kullandığını söylüyor. Göstericilerden bazıları İranlı liderleri Mısır ve Tunus’ta halk tarafından devrilen Arap diktatörlere benzeten sloganlar attı.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Amerika ve müttefiklerini, karışıklık çıkarmak için muhalefet hareketini kullanmakla suçladı.

XS
SM
MD
LG