Erişilebilirlik

İran'da Muhalefet Gösteride Kararlı


İran'da Muhalefet Gösteride Kararlı
İran'da Muhalefet Gösteride Kararlı

İran’da muhalefet liderleri, hükümetin uyarılarına rağmen bugün Mısır ve Tunus’taki halk ayaklanmalarını destek gösterisinde kararlı olduklarını açıkladı.

İran İçişleri Bakanlığı gösteri izni vermeyi reddederken bir yetkili gösteri girişimini “tahrikçiler için karışıklık ortamı yaratma” olarak tanımladı.

Reformcu liderlerden eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi, ev hapsinde tutuluyor. Ancak Pazar günü hem Kerrubi’nin hem de diğer muhalefet lideri Hüseyin Musavi’nin İnternet sitelerinde gösteri çağrısı yinelendi.

Kerrubi’nin sitesi “Kaleme”, İran hükümetinin yasaklarını, barışçı siyasi gösteriler karşısında duyduğu ”zayıflık ve korku”nun göstergesi olarak tanımladı.

İran hükümeti Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmalarını destekliyor. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, ayaklanmaların bölgede İslam’ın uyanışını temsil ettiğini iddia etti.

Muhalefet liderleri ise Mısır ve Tunus’taki ayaklanmaları, İran’da 2009’da Mahmut Ahmedinejad’ın kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra düzenlenen protesto gösterilerine benzetiyor.

XS
SM
MD
LG