Erişilebilirlik

İran'a Yeni Yaptırımlar


İran'a Yeni Yaptırımlar
İran'a Yeni Yaptırımlar

İngiltere, İran bankalarıyla tüm ilişkilerini keserken Amerika da yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Londra’nın merkez bankası dahil bütün İran bankalarıyla mali işlemleri durduracağını açıkladı. Osborne, İngiltere’nin ilk kez bir ülkenin tüm bankacılık sektörüyle ilişkisini kestiğini söyledi.

Amerika'nın yaptırımları Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Maliye Bakanı Timothy Geithner tarafından açıklandı.

Amerika, yabancı şirketleri yatırımdan caydırmak için İran’ın petrokimya endüstrisinin kullandığı mal ve hizmetlere yaptırım uygulayacak.

İran’da benzin rafinesi diğer enerji firmaları uluslararası yaptırımlarla karşıkarşıya olduğu için büyük ölçüde petrokimya endüstrisi tarafından yürütülüyor.

Amerika Maliye Bakanlığı ayrıca İran’ı bir numaralı kara para aklayan ülke olarak tanımladı. Amerikalı yetkililer, bu tanımlamanın yabancı hükümet ve şirketleri İran mali kurumlarıyla ilişkilerini azaltması yolunda uyaracağını söylüyor. Amerikan şirketleri ve vatandaşlarının İran ile iş yapması halen yasaklanmış bulunuyor.

ABD, İran merkez bankasını yaptırım kapsamına almadı. Ancak Maliye Bakanı Gethner, İran'ı kara para aklayan ülke olarak tanımlamanın, Tahran'ın tüm uluslararası mali ilişkilerini etkileyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Clinton da, mevcut yaptırımların İran ekonomisi üzerinde şimdiden etkili olduğunu, baskıyı arttıracak yeni önlemler uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Reuter haber ajansına göre İran ticaret bakanı yaptırımların Batılı ülkelere zarar vereceğini, çünkü Batının İran’ın petrol projelerine yatırım yapamayacağını görüşünü savundu.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi, aybaşında Tahran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını gösteren “güvenilir” kanıtlar bulunduğunu belirten bir rapor açıklamıştı.

Rapor üzerine Amerikan Kongresi Obama Yönetimini İran’a yeni yaptırımlar uygulamaya çağırmıştı.

XS
SM
MD
LG