Erişilebilirlik

İran'a Yaptırım Uygulayan Ülkeler Artıyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Uluslararası topluluk, İran hükümeti üzerinde , uluslararası silahsızlanma yükümlülüklerini yerine getirmediği için baskıyı arttırıyor. Haziran’da BM Güvenlik Konseyi İran’a dördüncü tur yaptırımlar içeren 1929 sayılı karar tasarısını onayladı. Karar, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurma ve nükleer programının tümüyle barışcı amaçlı olduğunu göstermek için Uluslararası Atom Enerji Dairesiyle tam işbirliği yapma dahil BM Güvenlik Konseyi yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle alındı.

Amerika, BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarını destekleyen ek önlemler aldı. Bu önlemler, İran’ın nükleer ve füze programlarının finansmanına yardımcı olan kişi ve kurumları hedef alıyor. Avustralya daha önce yeni önlemler aldığını açıklamıştı. Şimdi de Avrupa Birliği ve Kanada İran’ın mali, ulaşım, ticaret ve enerji sektörlerini ve Devrim Muhafızlarına bağlı şirketleri hedef alan ek sert yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J.Crowley, Avrupa Birliği ve Kanada’nın aldığı sert önlemleri memunlukla karşıladı. Crowley”Bu önlemler, yeni ve mevcut Amerikan yaptırımları ile birleştirildiğinde uluslararası topluluğun İran’ın nükleer programı ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyi reddetmesinden kaynaklanan giderek artan kaygılarını ortaya koyuyor. Bu yaptırımların etkilerini şimdiden görmeye başladık. Dünyanın dörtbir yanından şirketler, İran’ın nükleer programı ve diğer yasadışı faaliyetlerine karışma riskini gözealmaktansa Tahran ile iş yapmayı redediyor.”dedi.

Amerika Dışişileri bakanı Hillary Clinton ve Maliye Bakanı Timothy Geithner yaptıkları ortak açıklamada AB ve Kanada’yı kararlı eylemlerinden ötürü övdü ancak bunların gerekli olmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

İki bakan, Amerika’nın hala uluslararası topluluğun İran’ın nükleer programıyla ilgili kaygılarını giderecek diplomatik çözüm sürecine bağlı olduğunu vurguladı. Clinton ve Geithner” Bu hedefe ulaşmak için Avrupa Birliği, Kanada , Konsey üyeleri artı Almanya ve diğer ortaklarımızla diyalog ve baskıdan oluşan çifte yaklaşımı sürdürmede işbirliği yapmaya devam edeceğiz. İranlı liderleri bir kez daha çatışma ve artan tecrit yerine işbirliği ve sorumluluk yoluna dönmeye çağırıyoruz”dedi.

XS
SM
MD
LG