Erişilebilirlik

İran'a Nükleer Silah Edinme Çalışmalarına Son Çağrısı


Amerika Birleşmiş Milletler’den İran’a yaptırım kararı çıkarmak için çalışmaktan vazgeçmeyeceğini açıkladı

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilicisi Büyükelçi Susan Rice, İran’a Güvenlik Konseyi’nden yeni yaptırım kararı çıkarılıması konusundaki görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Büyükelçi Rice, İran’a, izleyeceği en akıllıca yolun nükleer silah peşinde koşmaktan vazgeçmek olacağı tavsiyesinde bulundu.

Susan Rice Pazartesi günü New York’ta başlayacak olan Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’nı Gözden Geçirme Konferansı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. New York konferansının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

Konferansa İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın da katılması bekleniyor. Büyükelçi Rice, Amerikalı yetkililerin İran heyetiyle görüşmeyi planlamadığını söyledi. Ahmedinejat’ın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Bann Ki-Moon’la görüşme talebinde bulunduğu bildiriliyor. Büyükelçi Rice, İran’a geçerli seçenekler sunulduğunu ve Tahran hükümeti yetkililerinin bunları görüşmek isterlerse Amerika’yı nerede bulacaklarını sbildiklerini söyledi.

İran’a uygulanması planlanan ambargolar ülkenin bankacılık, deniz ticareti, silah sanayii ve enerji sektörüne yapılacak yatırımları hedef alacak.

Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden olan Türkiye ise kapı komşusu İran’a yaptırımları destekleme konusunda çekimser. Türkiye İran’la diplomatik diyalog yolunun açık tutulmasını istiyor.

Tahran hükümeti uranyum zenginleştirme programını durdurmayı reddedince Amerikalı yetkililerin yaptırım kararı alınması için harcadığı çabalar daha da yoğunlaştı. Birleşmiş Milletler İran’a uranyumunu üçüncü bir ülkede zenginleştirmeyi kabul etmesi karşılığında nükleer yakıt önerisi yapmış ancak İran bu öneriyi reddetmişti. Birleşmiş Milletler planına göre İran yaklaşık binyüz kiloluk az zenginleştirilmiş uranyumunu zenginleştirilmek üzere yurtdışına gönderecekti. Bu sayede İran’ın nükleer silah yapmaya yetecek düzeyde uranyum zenginleştirmesinin engellenmesi planlanıyordu.

İran ise nükleer programının silah üretmek amaçlı olduğunu başından beri reddediyor.

Cuma günü İran, nükleer yakıtı konusunda Batı’ya asla güvenmeyeceğini bildirdi. İranlı yetkililer İran’dan nükleer yakıtını başka ülkelere istemesinin Batı’nın ne kadar kötü niyetki olduğunu gösöterdiğini öne sürdü.

Bu arada Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton, Çin’in yaptırımlar konusuna destek vermeye başladığını gösteren işaretler bulunduğunu söyledi.

Çin, İran’a yeni yaptırımlar öngören bir karar tasarısı çıkarılması konusunda isteksiz görünüyor ancak Ashton, Çin Başbakanı Wen Jiabao’yla yaptığı görüşmede Pekin’in tutumunda değişiklik olabileceği izlenimi edindiğini belirtti.

New York’taki konferansa katılacak tek devlet başkanı olan Ahmedinejat’ın, Pazartesi günü bir konuşma yapması ve ülkesinin nükleer programının tümüyle barışçı amaçlı olduğunu tekrarlaması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Kuveyt Başbakan Yardımcısı Muhammed el-Sabah’la Washington’da görüştükten sonra yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer silah peşinde koşmasının, terörizmi desteklemesinin ve Ortadoğu’daki hükümetlerin çalışmalarına zarar vermesinin, ortak ve kararlı bir karşılık gerektirdiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG