Erişilebilirlik

İran Yeraltında Uranyum Zenginleştirmeye Başladı


Yeraltındaki Ferda tesisinin iki yıl önce çekilmiş uydu fotografı
Yeraltındaki Ferda tesisinin iki yıl önce çekilmiş uydu fotografı

İran, yeraltı tesisinde uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladığını doğruladı.

İran’ın Uluslararası Atom Enerji Dairesindeki temsilcisi Tahran’ın hem Nataz kentindeki eski tesisde hem de yeraltındaki yeni Ferda tesisinde uranyum rafine ettiğini açıkladı. Ali Aşgar Sultaniye, çalışmaların Uluslararası Atom Enerji Dairesinin gözetimi altında yapıldığını da bildirdi. Sultaniye bu açıklamaları İran’ın arapça televizyon kanalı el Alam’da yaptı.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi ile ilişkili diplomatlar yeni tesisde santrfüjlerin yüzde 20 oranında uranyum rafine etmeye başladığını doğruladı. Nükleer silah için yüzde 90 orarında zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor.

İnan yeni tesisin varlığını Uluslararası Atom Enerji Dairesine 2009 yılında bildirmişti. Tesis, kutsal Kum kenti yakınlarındaki bir dağın içinde bulunuyor ve olası hava saldırılarına karşı daha iyi korunuyor.

Batılı devletler İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarının nükleer silah geliştirme amacı taşıdığından kuşkulanıyor. İran ise nükleer programının sadece elektrik ve tıbbi araştırma için gerekli malzeme üretme amacı taşıdığını savunuyor.

Amerika Avrupa Birliği ile birlikte yaptırımları güçlendirirken, İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için askeri operasyon seçeneğini de masada tutuyor.

XS
SM
MD
LG