Erişilebilirlik

İsrail Genelkurmay Başkanından İlginç Açıklama


İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Benny Gantz
İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Benny Gantz

İsrail Genelkurmay Başkanı, İran’ın nükleer silah üretme konusunda nihai kararını verdiğini sanmadığını açıkladı.

Korgeneral Benny Gatz Haaretz gazetesine verdiği demeçte İranlı liderlerin son derece mantıklı kişiler olduğunu ve Tahran’ın nükleer silah konusunda karar verebileceği noktaya “adım-adım” yaklaştığını belirtti. Gatz, ancak İranlı liderlerin henüz bu noktaya gelmediklerini söyledi.

İsrailli general, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in karşılık görmeyeceği kanısına varırsa nükleer silah üretme yoluna gidebileceğini, ancak böyle bir şey yaparsa bunun büyük hata olacağını ve bundan kaçınacağını sandığını belirtti.

Gatz’ın görüşleri İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun son açıklamaları ile çelişiyor. Netanyahu, İran ile uluslararası topluluk arasında sürdürülen nükleer görüşmelerin sadece Tahran’a uranyum zenginleştirmeye devam ederek sonuçta silah geliştirmesine zaman kazandırdığını söylemişti.

İran, Batı’nın kaygılarına rağmen nükleer çalışmalarının sivil amaçlı olduğunda ısrar ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya bu ay İstanbul’da bir yılı aşkın aradan sonra ilk kez İran ile masaya oturdu. Toplantının olumlu geçtiğini belirten taraflar 23 Mayıs’ta Bağdat’ta görüşmelere devam etme kararı aldı.

Hem İsrail hem Amerika, eğer ekonomik yaptırımlar İran’ı nükleer faaliyetlerinden vazgeçirmezse askeri operasyon seçeneğine başvurabileceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG