Erişilebilirlik

İran AB ile Görüşmeleri Kabul Etti


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tahran hükümetinin, nükleer enerji programını AB temsilcisiyle görüşmeyi kabul ettiğini açıkladı.

Davutoğlu, New York dönüşü İstanbul’a uğrayan İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin Türkiye’nin teklifini olumlu bulduğunu söyledi.

Öneri, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili’nin, 5+1'in temsilcisi durumundaki AB Dış ilişkiler yetkilisi Catherine Ashton’la konuyu görüşmesini öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya ve İran arasında yapılması planlanan görüşmeye Türkiye ev sahipliği yapacak.

Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’a karşı yeni ve daha sert yaptırımlar uygulanması önerisine, Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeleri Türkiye ve Brezilya karşı çıkıyor.

Mutteki, Davutoğlu’yla görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ve Afganistan konusunda da Türkiye ile İran’ın işbirliği yaptığnı söyledi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ı kabul etti. Çırağan Sarayı'ndaki görüşmede siyasi ve ekonomik konuların yanısıra, turizm, eğitim, bilim ve kültürel konular da ele alındı.

XS
SM
MD
LG