Erişilebilirlik

İran Hükümeti Muhalefetin Gösteri Yapmasına İzin Vermiyor


İran Hükümeti Muhalefetin Gösteri Yapmasına İzin Vermiyor
İran Hükümeti Muhalefetin Gösteri Yapmasına İzin Vermiyor

İran’da muhalefetin Arap ülkelerindeki ayaklanmalara destek vermek amacıyla gelecek hafta büyük bir gösteri düzenleme planlarına karşı çıkan başsavcı, bunun ülkeyi böleceğini iddia etti.

Reform yanlısı liderler Mir Hüseyin Musavi ve Mehdi Karrubi, Mısır ve Tunus’taki eylemlere destek vermek amacıyla Pazartesi günü gösteri düzenlemek için hükümetten izin istemişti.

Başsavcı Gulam Hüseyin Ecaye, eğer Arap ülkelerindeki ayaklanmalara destek verilecekse, bu kişilerin 1979’daki İslam Devrimi’nin yıldönümünün kutlanacağı Cuma günkü gösterilere katılması gerektiğini söyledi.

Ecaye, devletin düzenlediği gösterilerden ayrı eylem düzenlemek isteyen kesimlerin kendilerini halktan uzaklaştırdığını ve siyasi kazanım amacıyla bölünmeye yol açtığını öne sürdü.

Musavi ve Karrubi son büyük gösterilerini 2009 yılı Haziran ayında hileli olduğunu iddia ettikleri cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek amacıyla düzenlemişti.

New York Times gazetesine demeç veren Karrubi, Pazartesi günkü gösteriye izin çıkması durumunda bunun büyük bir eyleme dönüşeceğini ve “Yeşil” muhalefet hareketinin hala aktif olduğunu göstereceğini söyledi.

İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney de Arap ülkelerindeki ayaklanmalara destek veriyor ve bunların bölgede İslami uyanışı temsil ettiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG