Erişilebilirlik

İran BM Güvenlik Konseyi Üyelerini Ağırladı


İran’ın Birleşmiş Milletler büyükelçisi, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin temsilcileriyle dün akşam yemeğinde bir araya geldi.

İran’ın nükleer programından dolayı yeni Birleşmiş Milletler yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde düzenlenen akşam yemeğinin ardından konuşan Japonya temsilcisi, pazarlık için değil, görüş alışverişi için bir araya geldiklerini açıkladı. Diğer büyükelçilerse akşam yemeğinden sonra bir açıklama yapmadı.

İran, uranyum zenginleştirme programıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’in hazırladığı taviz planı üzerinde Brezilya’nın arabuluculuk yapması konusunda ilke anlaşmasına varmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Brezilya’nın arabuluculuğunun, İran’ı yapamayacağı ya da yapmak istemediği bir iş için ikna etmede son derece içten bir çaba olacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in önerdiği taviz planı İran’dan uranyumunu zenginleştirilmek üzere Rusya’ya göndermesini istiyor. Plan ayrıca, reaktör kalitesinde zenginleştirilmiş uranyumun daha sonra Fransa’ya gönderilip, İran’daki santrallerde kullanılmak üzere yakıt çubuğu haline getirilmesini öngörüyor.

Ancak İran, nükleer yakıtını kendi topraklarında reaktör düzeyindeki yakıtla takas etmek istiyor.

XS
SM
MD
LG