Erişilebilirlik

İran Batı’yı Suriye’deki Karışıklıkları İstismar Etmekle Suçladı


İran Emniyet Genel Müdürü ile Yardımcısı
İran Emniyet Genel Müdürü ile Yardımcısı

İran Dışişleri Bakanlığı, Batı ülkelerinin İsrail’i korumak için Suriye’deki gelişmeleri kötüye kullandığını ileri sürdü.

Bakanlık sözcüsü Ramin Mihmanperest, Amerika ile bazı Avrupa ülkelerinin Suriyelilerin meşru şikâyetlerini İsrail’e muhalefeti yot etmek için kullandığını söyledi.

Sözcü, İran’ın kendi deneyiminden yararlanarak rejim karşıtlarını ezmek için Suriye’ye özel birim gönderdiği yolundaki haberlerin de doğru olmadığını savundu.

Nisan ayında Şam’a giden İran Emniyet Genel Müdürü İsmail Ahmedi Mukaddam ile yardımcısı Ahmet Rıza Radan’ın göstericilere karşı izlenmesi gereken politika konusunda hükümete tavsiyelerde bulunduğu bildirilmişti.

Mart’ta başlayan rejim karşıtı gösterilerde şimdiye kadar en az 1,400 gösterici ve muhalefet üyesi öldürüldü. Hükümet yüzlerce polis ve askerin de öldüğünü ileri sürüyor.

Amerika Maliye Bakanlığı dün Devlet Başkanı Beşar Esat ve yakınlarının bulunduğu yaptırım listesini genişletti. Yaptırım listesine insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak Suriye Siyasi Güvenlik Birimi ve Hava Kuvvetleri İstihbarat Dairesi başkanı Tüm General Cemil Hasan da eklendi.

Obama yönetimi, Suriye’ye yardım ettikleri gerekçesiyle İran Emniyet Genel Müdürü Mukaddam ile yardımcısı Radan’ı da listeye aldı.

Listedeki kişilerin eğer varsa Amerika’daki mal varlıkları donduruluyor ve Amerikan şirketleriyle vatandaşlarının bu kişilerle ilişki kurması yasaklanıyor.

XS
SM
MD
LG