Erişilebilirlik

İran Askeri Tesisini Denetime Açmıyor


Tahran(ın 30 kilometre güneybatısındaki Parşin askeri tesisinin uydu fotografı
Tahran(ın 30 kilometre güneybatısındaki Parşin askeri tesisinin uydu fotografı

İran, BM nükleer dairesinin askeri tesisini denetlemek için henüz yeterli neden gösteremediğini bildiriyor.

İran Atom Enerji Dairesi başkanı Feridun Abbasi-Davani BM tarafından hala İran’ı izin vermeye ikna edecek kadar gerekçe ve belge sunulmadığını açıkladı.

BM’e bağlı Uluslararası Atom Enerji Dairesinin geçen haftaki raporunda uydu fotoğraflarının Parşin adlı askeri tesiste “yoğun faaliyet” belirlediğini belirtmişti. Raporda ne tür bir faaliyet olduğu açıklanmadı. Ancak Batılı diplomatlar İran’ın tesisde nükleer silah denemeleri yapmasından kuşkulanıyor.

Tahran ise Parşin’in klasik silah araştırma tesisi olduğunu önesürüyor ve nükleer programının barışçı olduğunu savunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi başkanı geçen Çarşamba günü , İran’ın tüm nükleer tesislerinin denetlenmesine izin veren bir anlaşmayı “çok yakında” imzalamasını beklediğini açıklamıştı.

Yukia Amano, bir günlük Tahran ziyaretinde İran’ın baş nükleer görüşmecisi Said Celili ile BM’e Parşin askeri üssü dahil tüm tesislerine giriş izni verilmesi konusunda ilke olarak anlaştıklarını söylemişti.

Bağdat’ta dünya güçleriyle İran arasında düzenlenen uluslararası nükleer görüşmelerde taraflar gelecek ay yeniden Moskova’da biraraya gelmeyi kararlaştırdı.

Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton iki gün süren toplantıdan sonra görüşayrılıklarının sürmesine rağmen bazı ortak noktalar bulduklarını açıkladı. Ashton, Moskova görüşmelerinin 18-19 Haziran’da yapılacağını söyledi.

İran ve dünya güçleri Bağdat’taki toplantıda nükleer uyuşmazlığı çözmek için karşılıklı öneriler sundu.

İran resmi haber ajansı IRNA dünya güçlerinin toplantının açılışında kendi önerilerini sunmasından hemen sonra İran heyetinin nükleer ve nükleer olmayan konularda beş maddelik bir plan önerdiğini bildirdi.

Ajansa göre İran tarafı BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ve Almanya tarafından sunulan önerileri eleştirdi; Tahran’dan çok şey istendiğini buna karşı çok az şey önerildiğini bildirdi.

Avrupa Birliği sözcüsü, altı ülke tarafından sunulan önerilerde İran’dan yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesinin istendiğini açıkladı.

İran ise uranyum zenginleştirme oranını düşürmek için önce uluslararası yaptırımların hafifletilmesini istiyor.

XS
SM
MD
LG