Erişilebilirlik

İran: '20Kg Uranyum Zenginleştirdik'


İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Salihi, 20 kilogram uranyumun yüzde 20 saflık derecesinde zenginleştirildiğini açıkladı

İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi, 17 kilogram uranyumu yüzde 20 saflık derecesinde zenginleştirdiklerini açıkladı.

İran Öğrenci Haber Ajansı SINA’ya açıklama yapan Salihi, her ay 5 kilogram uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirme kapasitesine sahip olduklarını da kaydetti.

İranlı yetkili, bu kapasiteye rağmen, yalnızca Tahran’daki nükleer tıp araştırmaları merkezinin ihtiyacı kadar uranyum zenginleştirileceklerini açıkladı.

Batılı ülkeler, İran’ın uranyumu nükleer silahlarda kullanılmak üzere yüzde 90 saflık derecesinde zenginleştirmeyi amaçladığını düşünüyor.

Dün Amerikan yönetimi, genişletilen yaptırımların, özel şirketlerin Tahran’la yaptığı ticareti azalttığı yolunda açıklamada bulunmuşlardı.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, yeni BM yaptırımları ve ABD ile AB’nin önerdiği önlemler sayesinde İran’ın küresel ekonomiyle bağlarının giderek zayıfladığını kaydetmişlerdi.

Yetkililer, sigortacılık, danışmanlık, enerji ve imalat sektöründe faaliyet gösteren özel şirketlerin İran’la ilişkilerini gözle görülür biçimde kısmaya başladıklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG