Erişilebilirlik

Ramazan’da Beslenme Kadar Uyku da Önemli


Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan, bu yıl 6 Haziran-5 Temmuz tarihlerine denk geliyor ve Kuzey Yarım Küre’de yaz gündönümü olan en uzun gün de bu tarihlere denk geliyor. Bu da, bazı ülkelerdeki Müslümaların 17 saate varan oruç tutacağı anlamına geliyor. Pek çok uzmanın tavsiyesi yine iftarda abartılı yememek.

‘İftarda çok fazla yemek yenmemeli’

Oxford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde anestezi doktoru olan Dr. Razeen Mahroof, İngiltere’deki bir sağlık internet sitesine verdiği demeçte, iftarda ve sonrasında büyük ve abartılı öğünler yenmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Dr. Mahroof, ‘Ramazan’ın amacı nefsi korumak, ama gün batımıyla birlikte de bütün kontrol bırakılacak ve aşırı derecede yemek yenecek anlamına gelmiyor’ diye konuştu.

Dr. Mahroof ayrıca sahurda da hem karın doyurucu hem de gün içinde yeterli enerji verebilecek yiyeceklerin tüketilmesi konusunda uyardı. Ekmek, salata, müsli gibi hafif ve kolay öğütülebilen yemekler yenmesi gerektiğini belirten doktor, sahurda karbonhidrat alımının önemli olduğuna da dikkat çekti.

Pek çok uzman, iftarda çok yağlı ve şekerli yemeklerden, özellikle de fast food tarzı ürünlerden kaçınılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Düzenli uyku ve su içmek önemli

Gulf News gazetesine konuşan diyetisyen Lovely Ranganath, düzenli uyku uyumanın ve yeteri kadar su içmenin, sağlıklı bir Ramazan için önemli olduğunu belirtti.

Ranganath, iftarda yenen yağlı yiyeceklerin öğütülmesinin zor olduğunu ve uyku düzenini bozduğunu, bunun da sahura kalkmayı dahi zorlaştırdığını da ekledi.

Diyetisyen, yeterli şekilde su içilmezse, sıvı kaybı dışında bu durumun kabızlığa da yol açabileceğini söyledi.

Dünyada 1.6 milyardan fazla Müslüman tarafından Ramazan coşkuyla karşılanıyor. En kalabalık Müslüman nüfuslu ülke, Endonezya. Ülkenin 206 milyonluk nüfusunun 196 milyonu Müslüman. Amerika’da ise 3.3 milyon civarında Müslüman yaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG