Erişilebilirlik

Ramadi'de Yüzlerce Sivil 'IŞİD Rehinesi'


Ramadi'den kaçmaya çalışan Iraklı siviller, Bağdat yolunu yürüyerek takip etmek zorunda.
Ramadi'den kaçmaya çalışan Iraklı siviller, Bağdat yolunu yürüyerek takip etmek zorunda.

Irak güvenlik kuvvetlerinin IŞİD’den geri almaya çalıştığı Ramadi kent merkezinde yüzlerce sivilin iki ateş arasında kaldığı bildiriliyor.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonu özel koordinatörü Brett McGurk, Bağdat’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, cihatçı örgütün sivilleri “insan kalkanı olarak rehin tuttuğunu” söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin Bağdat’tan sorularını telefonla yanıtlayan Birleşmiş Milletler Mülteci örgütü temsilcisi Bruno Geddo, rehin sivilleri, “kenti zamanında terk edemeyen en yoksul ve en savunmasız” kesim olarak niteledi.

Geddo, Irak uçaklarının on gündür Ramadi’de havadan duyurular dağıttığını ve sivillere güneyde Irak hükümetinin kontrolundaki bölgelere kaçmaları çağrısı yaptığını bildirdi.

Ancak IŞİD’in halkın Ramadi’yi terk etmesine engel olmak amacıyla kent merkezindeki bazı binalara bubi tuzakları yerleştirdiği ve kaçmak isteyenleri tehdit ettiği iddia ediliyor. Ayrıca bazı kişilerin kaçmak için militanlara rüşvet ödediği de bildiriliyor.

Ramadi Bağdat’ın 125 kilometre batısında bulunuyor. BM Mülteci Örgütü’ne göre Anbar ilinde evlerini terke zorlanan 10 bin Iraklı, Bağdat’taysa 90 bin Iraklı bulunuyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Amerikalı askeri sözcü, Irak kuvvetlerinin, Ramadi’yi ikiye bölen Fırat ırmağının iki yakasında bazı noktaları tuttuğunu bildirdi.

Amerika, Ramadi’de mücadele eden Irak kara kuvvetlerine havadan destek veriyor. Amerikan uçakları dün de IŞİD’e ait taktik birimleri, araçları, komuta kontrol merkezlerini bombaladı.

Sözcü, nokta atışlarıyla elden geldiğince sivillere zarar verilmemesi için çalışıldığını bildirdi.

Amerika Savunma Bakanı Ash Carter da dün Kongre’de yaptığı açıklamada, Irak Başbakan Haydar el Abadi’nin talebi olursa, askeri uzman ve helikopter gönderebileceklerini belirtti.

Mayıs ayından bu yana IŞİD’in elinde bulunan Ramadi’nin geri alınması, cihatçı örgüte kazanılmış önemli bir başarı olacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG