Erişilebilirlik

Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolu


Rahim ağzı kanseri, dünyada kadın ölümü nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu ölümler en sık da gelişmekte olan veya yoksul ülkelerde görülüyor. Oysa çok basit bir test ve teknoloji sayesinde kadınları rahim ağzı kanserinden korumak mümkün

Her yıl dünyada yarım milyon kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve 250 binden fazla kadın bu hastalıktan ölüyor. Bu vakaların büyük bir kısmı da gelişmekte olan ülkelerde görülüyor.

Burkina Faso’da yaşayan Adjaratou Kinda, rahim ağzı kanseri olduğunu çok geç öğrenmiş: “Benim için yapılacak bir şey kalmadığını söylediler.”

Oysa çok basit ve pahalı olmayan bir test Kinda’nın hayatını kurtarabilirdi.

Gelişmiş ülkelerde, kadınların çoğu, doktor muayenehanesinde yapılan basit bir testle rahim ağzı kanseri taramasından geçiyor. Eğer test sonuçları, hücrelerde bozukluk gösterirse, hastalara farklı seçenekler sunuluyor: Kayroterapi denilen rahim ağzını dondurarak kansersiz hücrelerin öldürüldüğü yöntem, radyasyon tedavisi veya ameliyat.

Gelişmekte olan ülkelerde ise kadınlara bu seçenekler sunulmuyor.

Sonuç olarak, bu yoksul ülkelerde, AIDS gibi bir hastalığı yenen kadınlar rahim ağzı kanserinden ölüyor.

Doktor John Varallo, Jhpiego isimli bir sağlık örgütüyle çalışıyor: “Kanser öncüsü denilen aşamada hastalık belirti göstermez. Ağrı, kanama veya akıntı olmaz. Kadınlar kendini iyi hisseder. Ancak bu dönemde taramadan geçmeleri gerekir.”

Jhpiego, yoksul ülkelerde sağlık programları düzenliyor. Böylece, doktor, hemşire ve ebeler, hastalara muayene sırasında sirkeden oluşan bir solüsyonla kanser taraması yapıyor ve eğer kanser öncüsü hücreler varsa anında kayroterapi tedavisi uyguluyor.

Kanser öncüsü hücrelerin kansere dönüşmesi 10 yıl sürüyor. Ancak rahim ağzı kanseri, dünyada kadın ölümü nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor.

Doktor Varallo, “2030 yılı itibariyle, bu vakaların % 98’inin gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Ancak rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalık olduğu için bu durum değiştirilebilir,” şeklinde konuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, rahim ağzı kanseri, kamu sağlığını tehdit ediyor. Artık ucuz bir testle, daha fazla hayat kurtarmak mümkün.

Doktor Varallo, “Tedaviyi uygulamak zor değil. Anestezi bile gerektirmiyor. Rahim ağzına, özel bir tüple sıkıştırılmış gaz veriliyor. Buna, çifte dondurma tekniği diyoruz,” diyor.

Dr. Varallo tedavide %95 başarı sağlandığını söylüyor. Eğer tarama ve tedavi yaygınlaştırılırsa, kadınların, hastalığını çok geç farkeden Adjaratou Kinda’nın durumuna düşmesi önlenmiş olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG