Erişilebilirlik

Radovan Karaziç 40 Yıla Mahkum Oldu


Radovan Karaciç Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde
Radovan Karaciç Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaziç, yargılandığı Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde 11 suçlamanın 10’undan suçlu bulundu. Savcılar ömür boyu hapis cezası istedi ancak Karaziç 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Karaziç’i Srebrenitza’daki soykırımdan ve 1990’lı yıllardaki Bosna İç Savaşı sırasında insanlığa karşı işlediği suçlardan mahkum etti. 1995’te Serebrenitza’da 8 bin Müslüman erkek katledilmişti.

Mahkemenin Başsavcısı Serge Brammertz, cezanın 70 yaşındaki Karaziç için bir anlamda ömür boyu hapis cezası olduğunu söyledi.

Duruşma hakimi O-Gon Kwon eski Sırp liderin cinayet, sivillere saldırmak ve 44 aylık Saraybosna kuşatmasında halka yaşattığı terörden sorumlu olduğunu söyledi.

Kwon, Karaziç’in siyasi amaçlarına ulaşmak için kentteki sivilleri hedef alan bir kampanya yürüttüğünü belirtti.

Sırp lider, savaştan 13 yıl sonra 2008’de Belgrad’da bir otobüste yakalanmıştı. Karaziç, yakalanmasının ardından Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Hollanda'ya gönderilmişti.

1992-1995 yılları arasında savaşta 100 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Savaş sırasında Bosnalı Sırp güçlere komutanlık eden eski general Ratko Mladiç de Lahey’de hakkında verilecek kararı bekliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG