Erişilebilirlik

PYD Lideri Salih Müslim İstanbul’da


Suriye’nin kuzeyinde denetimi elinde tutan PYD’nin lideri Salih Müslim dün, Erbil’den İstanbul’a geldi. MİT tarafından korunduğu belirtilen Müslim, Türkiye’de henüz gazeteciler tarafından görüntülenemedi.

Müslim’in gelmesinin ardından Türkiye’yi rahatsız ettiği belirtilen Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn’daki PYD bayrağı indirilerek yerine Kürt Ulusal Konseyi bayrağı dikildi. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay, Müslim’in Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşeceğini yazdı.
Dün akşam saatlerinden beri kulislerde bir başka iddia daha dolaşıyor. İddiaya göre, PYD lideri Salih Müslim, İmralı adasına giderek Abdullah Öcalan’la görüşecek. Ancak bu iddia henüz doğrulanmadı.

Erdoğan: Salih Müslim uyarılacak

Salih Müslim’in ziyaretiyle ilgili ilk resmi açıklamayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Cuma namazını Mimar Sinan Camii'nde kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Suriye sınırındaki son gelişmeleri ve bu konuda alınan bir karar gereği Milli İstihbarat Teşkilatı'mız gerekli olan görüşmeleri yapacaklar. Attıkları bu adımın yanlış ve tehlikeli adımlar olduğu noktasında kendilerine gerekli uyarılar yapılacak. İşin çerçevesi budur" dedi.

Başbakanın bu açıklaması Türkiye’nin Suriye’deki mevcut pozisyonunu koruduğunu gösteriyor. Zira PYD’nin otonomi istediği yönündeki haberlerin artmasının ardından Türkiye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu aracılığıyla birkaç defa “de facto” emrivaki yaratmanın Suriye’de krizi derinleştireceğinden kaygı duyduğunu açıklamıştı. Dışişleri Bakanı, “Türkiye olarak Suriye parlamentosu oluşuncaya dek de facto bölge oluşmasını kabul etmeyiz” demişti.

Fehim Işık: Türkiye PYD’ye karşı kullandığı uyarı dilinden vazgeçmeli

Kürt hareketini yakından tanıyan Evrensel gazetesi yazarı Fehim Işık, Salih Müslim’in İstanbul ziyaretini olumlu değerlendiren isimlerden. VOA’ya konuşan Işık, “Müslim’in gelmesi sürpriz oldu. Basına yansıyan bilgilere göre bizzat Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan gelen bir davet. Daha önce biri Kahire’de Salih Müslim’le diğeri de PYD yetkillileriyle Türkiye’de olmak üzere iki görüşme yapıldığına dair bilgi var. Eğer görüşmelerde daha önce çokça tekrarlanan uyarıcı dil tekrar çalıştırılmazsa süreç açısından iyi olur. Ben düne göre daha umutvarım” dedi.
Ziyarete ilişkin bir diğer olumlu görüş sahibi ise Akil İnsanlar Heyeti’nde de görev alan Celalettin Can. Daha önce Türkiye’ye girişine izin verilmeyen Salih Müslim’in İstanbul’a davet edilmesini olumlu bulan Can, “Türkiye, bugüne kadar Suriye’de Özgür Suriye Ordusu veya El Nusra’ya destek veriyordu. Şimdi PYD’yle bu düzeyde ilişki kurması diyaloğa işarettir. Bu desteklenmeli” diye konuştu.

MHP: Türkiye ricacı duruma düşürülüyor

Salih Müslim’in ziyaretine en sert tepki ise Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, hükümetin bu hamlesiyle PYD’nin hakimiyetini meşrulaştırdığını söyledi. Vural’a göre, “Türkiye ricacı konuma düşürülerek devletin onur ve şerefi ayaklar altına alınıyor.” Resulayn’a PYD bayrağı asılmasını da eleştiren MHP Grup Başkan Vekili, “o paçavraları oraya asanlar Türkiye’de görüşüyorsa bu görüşmenin amacı PKK varlığını meşrulaştırmak ve milletimize bu süreci hazmettirmektir” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG