Erişilebilirlik

Putin'in Seçim Zaferi Protesto Edildi


Moskova’da polis Putin’in seçim zaferini protesto için sokaklara dökülen çok sayıda göstericiyi tutukladı.

Tutuklananlar arasında yasaklanan Ulusal Bolşevik Partisinin lideri Eduard Limonov ve tutuklandığını bindirildiği polis aracından Twitter ile bildiren muhalif eylemci Aleksey Navalny bulunuyor. Sen Petersburg’da da 100 kişinin tutuklandığı haber veriliyor.

Moskova’nın Puşkin Meydanı’ndaki protesto gösterisine 20 bin kişi katıldı. Moskova’nın bir başka yerinde Putin’i destekleyen bir gösteri düzenlendi.

Avrupalı gözlemciler Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin Vladimir Putin’i kayıran şekilde düzenlendiğini bildirdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT tarafından yapılan açıklamada adaylar arasında gerçek bir yarışma olmadığı, hükümet kaynaklarının Putin’in büyük farkla kazanmasını sağladığı belirtildi.

AGİT Putin’e medya kullanımında büyük avantaj verildiği, son derece kısıtlayıcı hazırlanan seçmen kütüklerinin seçmenlere aday tercihini sınırladığı vurgulandı. AGİT, oy verme merkezlerinin üçtebirinde usulsüzlük yapıldığını da önesürdü.

İlk sonuçlara göre Putin oyların yüzde 64’ünü, en yakın rakibi Komünist Parti lideri Gennadi Zyuganov yüzde 17’sini topladı. Diğer üç aday yüzde 10’un altında oy aldı.

Putin, Kremlin’de toplanan binlerce yandaşına hitaben yaptığı konuşmada açık ve dürüst geçen bir mücadeleyi kazandığını belirtirken ülkeyi yabancı düşmanların eline düşmesinden kurtardıkları için kendilerine teşekkür etti.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, anayasa arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş kendisi de başbakan olmuştu.

59 yaşındaki Putin, cumhurbaşkanlığı süresi 4’ten 6 yıla çıkarttıldığı için, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalabilecek.

XS
SM
MD
LG