Erişilebilirlik

Putin'den Ukrayna için Barış Planı


Rusya cumhurbaşkanı hükümet kuvvetleri ve ayrılıkçıların saldırı operasyonlarını durdurması, sivil bölgeler üzerinde askeri uçuşların yasaklanması, ateşkesin uluslararası düzeyde denetlenmesi ve insani yardım koridorları açılmasını önerdi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, hükümet kuvvetleriyle isyancılar arasında ateşkes sağlanıp sağlanmadığı yolunda çelişkili haberler alınırken doğu Ukrayna’da barış için bir “eylem planı” sundu.

Mogolistan’ın başkenti Ulan Batur’da konuşan Putin iki tarafın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde saldırı operasyonlarını durdurmaları ve hükümet kuvvetlerinin kentlere topçu ateşi açamayacak uzaklığa çekilmesi gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca ateşkesin kapsamlı ve tarafsız biçimde uluslararası denetlenmesi, sivil bölgeler üzerinde askeri uçuşların yasaklanması, koşulsuz tutsak takası, mülteciler ve yardım konvoyları için insani koridorlar açılması, tahrip olan altyapı için onarım ekipleri gönderilmesini önerdi.

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Putin ile telefon görüşmesinde ateşkes için anlaştıklarını açıklamıştı.

Ancak Poroşenko sonradan açıklamasını değiştirdi ve barışı sağlama yolunda atılacak adımlar konusunda anlaştıklarını belirtti.

Ukrayna ordusu , Rus birliklerinin ülkenin doğusundaki mevzilerini güçlendirdiklerini ve beyaz boyalı insani yardım kamyonlarını ayrılıkçı kuvvetlere silah ve malzeme kaçırmada kullandıklarını bildiriyor.

Askeri sözcü Andriy Lysenko Rus birliklerinin bölge başkenti Donetsk ve çevresindaki kasabalarla köylerde, ayrıca güneydoğuda Azak Denizi kıyılarında belirlendiğini açıkladı.

Ukrayna kuvvetleri ayrılıkçıların kalesi olan Luhansk kenti yakınındaki hava alanından çekilirken Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk kentinin hava alanını da geri almaya hazırlandıklarını bildirdi..

NATO Ukrayna’da en 1,000 Rus askeri bulunduğunu tahmin ediyor. Rusya ise sürekli Ukrayna’ya asker görderdiği haberlerini yalanlıyor.

Brüksel’de toplanan AB liderleri uzun tartışmalardan sonra Avrupa komisyonundan yeni önlemler listesi hazırlamasını isteme kararı aldıklarını açıkladı. İtalya Çuma gününe kadar yeni önlemlerin açıklanacağını bildirdi.

Ancak birçok üyesi Rus doğal gazı ve Moskova ile ticari ilişkilere bağımlı olan Avrupa Birliği yaptırımlar konusunda bölünmüş bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG