Erişilebilirlik

Putin'den Doğu Ukrayna İçin "Devlet" Çağrısı


Rusya Cumhurbaşkanı Ukrayna'nın doğusunda yaşayan halkın yasal çıkarlarını korumak için ayrı devlet oluşturulması konusunda acil görüşmeler yapılmasını istedi. Moskova bugüne kadar sadece güçlü özerklikten sözediyordu

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin savaşın sürdüğü doğu ve güneydoğu Ukrayna’nın devlet olması konusunda “acil” ve “özlü” görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

Rus haber ajansları devlet televizyonunda konuşan Putin’in bölgede yaşayan halkın yasal çıkarlarını korumak için ayrı bir devlet oluşturulması gerektiğini belirttiğini bildiriyor.

Moskova bugüne kadar etnik rusların yaşadığı ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların faaliyet gösterdiği Ukrayna’nın doğusu için sadece daha güçlü özerklik çağrısında bulunuyordu.

Avrupa Birliği , Moskova’yı doğu Ukrayna’da askeri faaliyetlerine devam ederse yeni yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.

Brüksel’de toplanan AB liderleri uzun tartışmalardan sonra Avrupa komisyonundan yeni önlemler listesi hazırlamasını isteme kararı aldıklarını açıkladı.

Birçok üyesi Rus doğal gazı ve Moskova ile ticari ilişkilere bağımlı olan Avrupa Birliği yaptırımlar konusunda bölünmüş bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in deyimiyle “Rusya’nın boş inkarına rağmen” Rus birliklerinin Ukrayna sınırını geçerek askeri operasyonlarda doğrudan yer alması Avrupa Birliği liderlerini de zor durumda bıraktı.

İlk elden bilgi almak için Brüksel’deki zirveye davet edilen Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, geri dönüşü olmayan noktaya yakın olunduğunu ve o noktanın tam ölçekli savaş olduğunu belirtti.

Poroshenko, Doğu Ukrayna’da zaten savaş hali yaşandığını ve tam ölçekli bir savaşı engellemek için çok büyük çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Poroshenko, saldırı amaçlı herhangi bir eylemin geri dönüşü olmayan noktayı oluşturacağını belirtti.

Brüksel’de verdiği mesajlarda başka ülkelerin askerlerinin kendi ülkesini korumak için savaşmasını beklemediğini ancak danışma, yönlendirme ve desteğe açık olduğunu vurgulayan Poroshenko, askeri destek konusunu Avrupa Birliği ülkeleriyle ikili temaslarda ele aldığını söyledi.

Poroshenko, Ukrayna’daki ana güvenlik sorununun ise 4-5 Eylül’de yapılacak NATO Zirvesi’nde masaya yatıracağının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG