Erişilebilirlik

Putin'den Baskı Önlemleri


Vladimir Putin
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

Vladimir Putin Cumhurbaşkanı olarak Kremlin’e döndükten iki ay sonra Rus muhalefetini susturmak için bir dizi önlem sundu. Parlamentonun alt kanadı Duma’dan geçen önlemlerin Federasyon Konseyi’nde de onaylanması bekleniyor

Vladimir Putin protesto gösterilerine karşı bir süre sessiz kaldı.
Ama şimdi karşılık veriyor.

Putin önce gösterileri düzenleyenlere ağır para cezası getiren bir yasa sundu.

Bunu dış mali destek alan tüm sivil toplum kuruluşlarını “yabancı ajan” olarak adlandıran bir başka yasa tasarısı izledi.

Lyudmilla Alekseyeva 1976’da Sovyetler Birliği’ndeki insan hakları durumunu izlemek için Moskova Helsinki Grubu’nu kurmuş.

Şimdi 84 yaşında olan Alekseyeva “yabancı ajan” sıfatını kabul etmektense Putin’in grubu kapatmasını tecih edeceğini söylüyor:

“Açıkça söylüyorum, Moskova Helsinki Grubu asla bir yabancı hükümetin ajanı olarak kayıt yaptırmayacaktır, çünkü biz bir yabancı hükümetin ajanı değiliz.”

Olga Lenkova yeni kuşak Rus rejim muhaliflerinden. Sen Petersburg’da bir eşcinsel hakları grubuyla çalışıyor. Her türlü güce sahip Kremlin’in muhalif gruplara para verilmesini önlemek için Ruslar’ı korkuttuğunu söylüyor:

“Dış merkezli vakıflardan mali destek gören bir çok sivil toplum kuruluşu var. Hepsini yabancı ajan sınıfına sokarsanız bunların hiç biri hükümeti eleştiremez. Oysa bizim görevimiz hükümeti eleştirmek ve bazı şeylerin değişmesi gerektiğini söylemek.”

İktidar partisine üye bir milletvekili. son Sovyet lideri Mikhail Gorbachev’in yabancı ajan ilan edilmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü Gorbachev Vakfı yabancı bağış alıyor.

Yabancı ajan yasasını hazırlayan Aleksandr Sidyakin bloğunda şunları yazmış: “Sivil toplum örgütlerinin nihai hedefi, bir tür yumuşak güç kullanarak, renkli bir devrim yapmaktır. Amerika Rus politikalarını etkilemeye çalışıyor.”

Yabancı ajan yasası protesto gösterisi düzenleyen liderlerin evlerine düzenlenen baskınlardan, bazılarının tutuklanmasından ve İnterneti kontrol için yeni bir yasa hazırlanmasından sonra sunuldu.

Moskova’daki Carnegie Vakfı uzmanı Masha Lipman, Putin’in 7 Mayıs’ta üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine başlamasından beri sürekli Rusya’daki özgürlükleri kısıtladığını söylüyor:

“Son zamanlarda, özellikle son günlerde baskı yönünde bir gelişme var: Aramalar, baskınlar, yeni yasalar ve sıradan göstericilerin tutuklanması. Bu özellikle kaygı verici çünkü sadece Moskovalı olan, genç ya da işadamı olan birine rejim muhalifi gözüyle bakılıyor. Bu kişilerin bazıları şimdiden tutuklandı. Baskı yönünde bir eğilim olduğu kesin.”

Rus halkının protestoya devam konusundaki kararlılığı 26 Temmuz’da sınav verecek. Muhalefet o gün Moskova’da büyük bir gösteri planlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG