Erişilebilirlik

Putin Kremlin'e Döndü


Rusya’da oy kullananlar arasında yapılan anketler Vladimir Putin’in devlet başkanlığı seçimini büyük farkla kazandığını gösteriyor.

İki televizyon anketinden birine göre Putin oyların yüzde 59,3’ünü, diğerine göre yüzde 59,3’ünü topladı. Bu durumda seçimlerin ikinci turunun yapılmasına gerek kalmadı.

Beş adayın yarıştığı seçimde Putin’in en yakın rakibi Komünist Parti lideri Gennadi Zyuganov, her iki anketde de oyların ancak yüzde 20’sini alabildi.

135 milyon nüfuslu ülkede, 109 milyon seçmen, 700 uluslararası gözlemcinin denetimi altında, 95 bin seçim sandığında oy kullandı.

Rus hükümeti geçen Aralık ayındaki parlamento seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının tekrarlanmaması için yarım milyar dolar harcayarak 95 bin seçim sandığına internet için video kamera yerleştirdi.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, anayasa arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Dolayısıyla 59 yaşındaki Putin, görev süresi 4’ten 6 yıla çıkarttıldığı için, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalabilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG