Erişilebilirlik

Putin: 'Türkiye IŞİD’i Destekliyor'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’yi `Rusya’yı sırtından bıçaklamakla” suçladı.

Ürdün Kralı Abdullah’la görüşmek için gittiği Rusya’nın Soçi kentinde konuşan Putin, Ankara’nın uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiği iddialarını yalanlayarak, Rus jetinin Suriye topraklarını asla terk etmediğini savundu. Rusya Devlet Başkanı ayrıca Türkiye’yi hem IŞİD terör örgütünü, hem de terörizmi desteklemekle suçladı.

Rus uçağının düşürülmesini terörle mücadele kapsamı dışında olduğunu ifade eden Putin, ‘‘terörizmin ortakları tarafından sırtımızdan vurulduk. Tam olarak ne olduğunu inceleyeceğiz. Uçağın düşürülmesinin Türkiye- Rusya ilişkilerine çok ciddi etkisi olacaktır,” dedi.

Putin, “trajik” olarak nitelediği olayla ilgili açıklamasında terörizme destek vermekle suçladığı Türkiye’yle ilgili ithamlarını şöyle sürdürdü: “IŞİD’in elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor. Şurası açık ki, IŞİD şu anda sadece petrol kaçakçılığından gelir elde etmiyor, aynı zamanda bir dizi ülkenin orduları tarafından da korunuyor. Bu durum, terörist grubun tüm dünyada eylemler düzenlemekte bu kadar cüretkar olmasının nedenini açıklayabilir.”

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürdüğü bilgisini Amerika’yla paylaştığı bildirildi. Aynı kaynak, olaya Amerikan güçlerinin herhangi bir müdahalesinin olmadığını da kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG