Erişilebilirlik

Putin ABD’nin İşbirliğini Övdü


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Kremlin'de ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Kremlin'de ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Washington ve Moskova arasındaki işbirliğinin Suriye’deki ateşkesin başarıya ulaşmasında önemli bir unsur olduğunu açıkladı.

Kerry ve Putin, Kremlin’de yaptıkları bu açıklamanın hemen ardından Suriye ve Ukrayna konularına odaklanan ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı’nı Kremlin’de ağırlayan Putin, Washington’un Suriye’deki liderliğini övdü, “Suriye’de iki ülkenin kurduğu temellerin Amerika’nın üstün siyasi liderliğinin, özellikle de Başkan Obama’nın liderliği sayesinde mümkün olduğunun farkındayız” diye konuştu.

John Kerry de iki ülkenin gösterdiği işbirliğinin, Suriye halkına beş yıldır devam eden yoğun çatışmaların ardından en azından ateşkesi tattırdığını, bu şekilde çatışmaların azaldığını ve sivillere yardım ulaştırıldığını söyledi.

Kerry ayrıca Rusya’nın Suriye’deki kuvvet indirim kararını da övdü ve Cenevre’de Birleşmiş Milletler önderliğinde devam ettirilen görüşmeleri birlikte ilerletebileceklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ayrıca Putin’le Kremlin’de yaptığı görüşmenin, ülkesi ve Rusya arasındaki “bazı ciddi anlaşmazlıkları” da çözme konusunda bir başlangıç olmasını diledi.

Kerry ve Putin, Moskova’da Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan’la ayrı ayrı görüşmelerde de bulundu. Rusya Ortadoğu’da önemli bir arabulucu güç olarak daha fazla öne çıkmaya başladı.

Lavrov’la da ayrı bir görüşme gerçekleştiren Kerry, Suriye’de varılan kısmi ateşkesin ülkedeki çatışmaların dozunun düşürülmesi açısından yararlı olduğunu savundu, ancak gerek ateşkes, gerekse insani yardımlar konusunda yapılması gereken şeyler olduğunun altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı, iç savaşın başladığı beş yıldan bu yana ilk kez Suriye’ye insani yardım ulaştırıldığına dikkati çekti.

Moskova’daki görüşmelerinin Suriye’deki çatışmaların bir an önce sona ermesine yardımcı olabileceğinin altını çizen Kerry, aynı şekilde Rusya’nın Yemen ve Libya’daki çatışmaların çözümünün yanı sıra Ortadoğu Barış Süreci’nde de işbirliği umduğunu sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG