Erişilebilirlik

Putin Rus Ekonomisinden Umutlu


Putin Rus Ekonomisinden Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, çöküş yaşayan Rus ekonomisinin, düşen petrol fiyatları ve Batılı ülkelerin Ukrayna nedeniyle uyguladığı yaptırımlara rağmen düzeleceğini ve güçleneceğini söylüyor

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında, Rus halkını umutlandıran cümleler kullandı.

Petrol fiyatlarının düşmesi, Ruble’nin değer kaybetmesi ve yaklaşan krize rağmen, Putin ekonominin toparlanacağını ve güçleneceğini söyledi: “Ekonomi, düşen petrol fiyatlarına uyum sağlayacak. Ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi kaçınılmaz. Ayrıca, petrol fiyatları düşmeye devam etse bile, küresel ekonomik büyüme ve enerji talebinin artmasıyla bir noktada tekrar yükselmeye başlayacak. Bundan kuşkum yok.”

Putin bu sözlerle, ekonomik durumdan kaygılanan ve enflasyon patlamadan önce büyük harcamalarını tamamlamaya çalışan halkı yatıştırmaya çalıştı.

Bazı tüketiciler ekonominin içinde bulunduğu durumun kabus olduğunu söylese de emekli Valery daha iyimser: “Bence geçici bir durum. Bir süre sonra her şey normale döner. Siyasi bir sorun yaşıyoruz.”

Ekonomistler, Ruble’nin değer kaybetmesini engellemek için faizleri arttıran Rus Merkez Bankası’nın bu müdahalesinin ekonomiyi daha da sarsacağını söylüyor.

Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Ekonomi Enstitüsü Direktörü Ruslan Grinberg’e göre, krizle ve giderek değer kaybeden para birimiyle mücadele edecek yeni bir ekonomi ekibine ihtiyaç var.

Grinberg, “Bugün Ruble’de sert bir düşüş görüyoruz ve bu petrol fiyatlarına bağlı değil. Halk panik yaşıyor. Bunu durdurmanın tek yolu, hükümetin durumu kontrol altına alması,” diyor.

Ancak Putin, krize giren ekonomiyle mücadele için herhangi bir politika değişikliğinden söz etmedi. Putin, Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulamasına yol açan Ukrayna politikasıyla ilgili eleştirileri de reddetti: “Kimseye saldırmıyoruz. Sadece çıkarlarımızı koruyoruz. Batılı ülkelerin, özellikle de Amerikalılar’ın rahatsızlığı, güvenlik alanında gerginlik yaratmamızdan değil çıkarlarımızı korumamızdan kaynaklanıyor.”

Bu arada Rus polisi, Putin’in basın toplantısı sırasında izinsiz gösteri yapan 20 kişiyi tutukladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG