Erişilebilirlik

Putin’den Paris’e Kritik Ziyaret


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere bugün Paris’i ziyaret ediyor. Putin’in seçimlerde aslında desteklemediği bir isim olan Macron’la yapacağı görüşme gelecek yıllar için Rusya-Fransa ilişkilerini şekillendirmede belirleyici olabilir.

Ziyaret, Rus lider açısından Batı ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak ve Macron ile yapıcı bir ilişki tesis etmek açısından bir fırsat sunuyor.

Macron, Rusya’yla ilişkilerin kilit gündem maddelerinden birini oluşturduğu hafta sonundaki G-7 zirvesinin ardından Putin ile görüşen ilk Batılı lider olacak.

Kremlin, ziyaretin Putin ve Macron’un birbirini tanıması ve Ukrayna krizi, Suriye’deki savaş, Rusya’nın Avrupa Birliği ile ilişkileri gibi ihtilaflı konularda birbirlerinin pozisyonlarını daha iyi anlamasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Macron, G-7 zirvesi sırasında düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile özellikle Suriye konusu başta olmak üzere diyalog içerisinde olma sözü vermişti. Fransız lider, Avrupa ülkelerinin Suriye’nin geleceğiyle ilgili görüşmelere dahil olmaması ama mülteci akını gibi Avrupa’da yaşananların etkilerini hissetmesine işaret ederek bunu bir başarısızlık olarak nitelemişti.

Macron, “Suriye’deki askeri krizden çıkma ve çok daha toplu ve kapsayıcı bir siyasi çözümü inşa etme yolunda değişik bir çerçeve oluşturmak için Rusya ile konuşmalıyız” demişti.

Macron’un seçim kampanyası döneminde Rusya’ya karşı katı tutumu göz önüne alındığında, Putin’i davet etmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

Putin de, Macron’un rakiplerinden aşırı sağcı Marine Le Len’i Mart ayında Kremlin’de ağırlayarak seçimlerdeki tercihini belli etmişti. Putin, Macron’un diğer rakibi, 2007-2012 arasında başbakanlık yapan muhafazakar Francois Fillon’la da sık sık görüşürken, Fillon’u deneyimli bir devlet adamı olarak tanımlıyordu.

Uzmanlar ziyaretin Putin’e, Fransa ile önceki Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande’ın son dönemlerinde giderek gerileyen bağları yeniden ilerletme açısından fırsat sunduğunu belirtiliyor.

Putin geçen Ekim ayında Paris’e planladığı ziyareti, Hollande’ın Rusya’ya Suriye’deki eylemlerinden ötürü savaş suçlamaları yöneltilebileceği iddiasının ardından son anda iptal etmişti. Hollande ayrıca, Paris’te yeni inşa edilen Rus Ortodoks Ruhani ve Kültürel Merkezi’nin açılışına katılmayı reddetmiş ve Rusya ile sadece Suriye konusunu konuşmak istemişti.

Putin’in bugün yapacağı ziyaret kapsamında Sen Nehri yanındaki merkezi ziyaret etmesi planlanıyor. Bölge eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde insan hakları gruplarının eleştirilerine rağmen Rusya’ya satılmıştı.

Putin ve Macron gün içinde ikili görüşme için biraraya gelecekler ve daha sonra da Rus Çarı Büyük Petro’nun Paris’i ziyaretinin 300’üncü yıldönümü nedeniyle açılan sergiyi gezecekler.

Büyük Petro’nun geniş bir kesimce Rusya’yı modernleştirme ve Batı’ya açma politikaları izleyen bir isim olarak görüldüğü gözönüne alındığında, serginin iki liderin görüşmelerinde ilişkilerin önemi açısından sembolik bir arka plan sunduğu yorumları yapılıyor.

Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, Rusya’nın siyasi temasların mevcut düzeyinden memnun olmadığını söyledi.

Uşakov gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu toplantı hem Rusya hem Fransa için çok önemli” dedi.

İki liderin Ukrayna krizi konusunda Almanya ve Fransa’nın aracılığıyla hazırlanan 2015 Minsk Anlaşması’nı hayata geçirmenin yollarını masaya yatıracağını kaydeden Uşakov, görüşmede ayrıca Suriye konusunda “samimi” bir tartışmanın olacağını bildirdi. Uşakov ayrıca, Manchester’daki saldırının teröre karşı savaşta çabaların birleştirilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.

İnsan hakları grupları ise Paris’te Eyfel Kulesi yakınında toplanarak Çeçenistan’da eşcinsellere yapılan ayrımcılığı protesto etti ve Macron’dan bu konuda Putin’e baskı yapmasını istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG