Erişilebilirlik

Putin Orta Sınıfla Karşı Karşıya


Vladimir Putin Rusya cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici bir zafer kazandı. Ama seçildikten sonra yeni bir sorunla karşılaştı: Rus kentlerinde giderek güçlenen orta sınıf.

Önce, toplum polisi halkın muhalefetin gösterisine katılmasını önlemeye çalıştı. Ancak bunun yürümediğini görünce rastgele insanları tutuklamaya başladı. Polis Moskova ve Sen Petersburg’da toplam 600 kişiyi gözaltına aldı.

Putin yanlısı bir gösteriyi düzenleyen Michael Dukoviç protestocuların eninde sonunda kaybetmeye mahkum kişiler olduğunu öne sürüyor: "Bence birkaç gün bağırıp çağıracak sonra sakinleşecekler."

Ancak siyasi gözlemci Konstantin Von Eggert bu görüşe katılmıyor, iki Rusya’nın ortaya çıktığını söylüyor: "Büyük kentler, Rusya’nın geri kalan kesimlerine karşı. Bu çok üzücü bir durum. Çünkü bazıları bir ülkede varolan iki Rusya’dan sözetmeye başladı."

Moskova’da 15 bin kişi Putin’in seçilmesini protesto için iki saat bekledi.

Alexandra Dimitriyeva ilk kez oy verdiğini ve ilk kez protesto gösterisine katıldığını söylüyor: "Her vatandaşın sesini duyurduğu özgür bir ülkede yaşamak istiyorum. Susturulmaktan nefret ediyorum. Buraya benim gibi düşünen diğer insanları görmek ve onlarla beraber olmak için geldim."

Alexey Naumov seçim gözlemcisi olarak görev yaptı: "Seçim olmadı. Hile yapıldı.Buna artık katlanamam. Bununla yaşamak imkansız. Bunun için bugün buraya “Ben bu rejime karşıyım”demek için geldim."

“6 yıl heba olacak” gibi posterler birçok kişinin gelecek hakkındaki düşüncesini yansıtıyor. Birçok Rus Putin’in görevden ayrılacağı 2024’de kaç yaşında olacağını hesaplıyor.

19 yaşındaki Üniversite öğrencisi Tatyana Pariva, Putin’in nasıl yüzde 64 oy aldığını sorguluyor: "Bunun doğru olmadığını biliyoruz çünkü hiçbir arkadaşım Putin’e oy vermedi. Hile yapıldığından eminiz ve oylarımızı geri istiyoruz. Oylarımızın yeniden sayılmasını istiyoruz."
Geçen ay Novaya Gazeta gazetesi en iyi protesto posteri yarışması açtı.

Kazanan posterde şunlar yazılıydı: “Muhalefet değil, işvereniz. Protesto etmiyor, sizi kovuyoruz”

Siyasi uzmanlar, bu tür bir vatandaş protestosu güçlenirse Putin’in Kremlin’deki işinin giderek zorlaşacağı görüşünde.


XS
SM
MD
LG