Erişilebilirlik

Putin: 'Halep’i Teröristlerden Temizlemek Tek Seçenek'


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’nin Halep kentinde militanlarla savaşmaktan başka seçenekleri olmadığını savundu.

Soçi kentinde bir toplantıda konuşan Putin, Rusya’nın Halep’teki “terör yuvalarını” sivillere rağmen temizlemek zorunda olduklarını söyledi. Vladimir Putin, çatışmalardaki sivil kayıplar için her yerde yas tutulması gerektiğini de dile getirdi ve Irak’ta yürütülen Musul operasyonunda hayatını kaybedenleri örnek gösterdi. Putin, “Çanlar tüm masum kurbanlar için çalmalı. Sadece Halep’te değil,” dedi.

Suriye ordusu Hama’da ilerliyor

Rusya’nın destek verdiği Suriye ordusu da Hama’nın kuzeyindeki Soran kentini muhaliflerin elinden aldıklarını duyurdu. Haber ajansı Reuters’a konuşan bir askeri yetkili, Kürt Savunma Güçleri HPG’nin de işbirliğiyle, Soran ve etrafındaki çiftliklerin kontrolünü sağladıklarını söyledi.

İslamcı grupların da bulunduğu muhalif güçler, ülkenin batısında kalan Hama’da birçok köyü, geçen haftalarda ele geçirmişti. Hama, Halep’in 140 kilometre güneyinde bulunuyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Soran’a ağır bombardıman saldırısı düzenlendiğini, roket ve varil bombalarının kullanıldığını söyledi.

BM: “Savaş daha da gaddarlaşıyor”

Halep’te sivillerin tahliyesinde yaşanan zorluklar ise sürüyor. Suriye Destek Grubu'nun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde yapıldı. BM Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı Jan Egeland, Halep’in doğusunda yaşlı, hasta ve yaralıların tıbbi tahliyesinin yapılamadığını söyledi.

Bu çabalarından vazgeçmeyeceklerini de söyleyen Egeland, Suriye rejiminin muhaliflerin kontrolündeki Halep'in doğusu ve Şam yakınlarındaki Ghouta'ya BM'nin gıda ve insani yardım ulaştırma talebini reddettiğini de açıkladı. BM yetkilisi, “Bu savaş kötüleşiyor, daha da gaddarlaşıyor ve daha çok çocuk ve sivili etkiliyor,” dedi.

Toplantı sonrası konuşan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, Rusya ve Amerika’nın, çatışmaların kesilmesi konusunda ayrı bir görev gücünde eş başkanlık yapmayacağını açıkladı. De Mistura, çatışmaların kesilmesi çabaları önemli olsa da şu anda insani yardım ve tahliyelerin daha önemli olduğuna dikkat çekti.

AB’den 10 Suriyeli’ye daha yaptırım

Öte yandan Suriye’ye yönelik yaptırımlarını genişleten Avrupa Birliği 10 Suriyeli’yi daha kara listeye aldı. AB’den yapılan yazılı açıklamada bu kişilerin, Suriye’de sivillere yönelik şiddet olaylarından sorumlu olduğu ve Halep’teki saldırılarla ilgili olduğu belirtildi.

Suriye yaptırımlarını 2017 Haziran ayına kadar uzatan AB’nin bu son açıklamasıyla, kara listedeki kişi sayısı 217’ye çıktı. Listede 69 kuruluş da yer alıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG