Erişilebilirlik

Putin: "Düşman Aramıyoruz Dostlara İhtiyacımız Var"


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu konuşmasında sert bir üslup kullanmaktan kaçındı. Putin, “kimseyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz, dostlara ihtiyacımız var” dedi.

Rusya Devlet Başkanı konuşmasında kendisinden pek de beklenmeyen uzlaştırıcı bir ton kullandı ve Moskova’nın işbaşına gelecek Amerikan yönetimi ile uzlaşmak istediğini ve düşman değil dost edinmeye çalıştığını söyledi.

Putin daha önceki gelenksel yıllık konuşmalarında Batı ve Amerika’ya sert eleştiriler yöneltiyordu. Fakat bu sefer eleştiriden uzak durdu ve daha çok sosyal ve ekonomik konulara değindi.

Putin, “kimseyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz, buna ihtiyacımız yok, düşman aramıyoruz ve hiç aramadık, dostlara ihtiyacımız var, yeni Amerikan yönetimi ile işbirliği yapmaya hazırız, uluslararası güvenliği sağlamak adına ortak sorumluluğumuz var” dedi.

Putin, herhangi bir Amerika-Rusya işbirliğinin adil ve karşılıklı yarara dayalı bir şekilde olması gerektiğini söyledi.

Putin, daha önce Başkan seçilen Donald Trump’ın Amerika-Rusya ilişkilerini düzeltebileceğine olan umudunu dile getirmişti. Uzmanlar, Trump’ın Ocak ayındaki yemin töreninden önce Batı’ya karşı sert söylemlerden kaçınacağını belirtiyor.

Putin, Washington ile küresel terörle mücadele konusunda ortak işbirliği alanı bulmayı ümit ettiğini söyledi. Putin’in bu sözleriyle Suriye’yi kastettiği yorumları yapılıyor.

Putin sert cümleler kurmasa da Rusya’nın çıkarlarını güçlü bir şekilde korumaya devam edeceğini söylemeyi ihmal etmedi.

Rusya Devlet Başkanı, “geleceğimizi kimseden tavsiye almadan kendimiz kuracağız” dedi. Putin’in, konuşmasının önemli kısmı Rusya halkına yönelik oldu.

Ekonomik krizin en kötü bölümünün geride kaldığını kaydeden Putin, “şimdi eğitim ve sağlığa yatırım yaparak hayat standartlarını yükseltme zamanı” dedi.

Rusya’da bir sonraki Başkanlık seçimi 2018’de. Henüz açıklamasa da Putin’in yeniden aday olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG