Erişilebilirlik

Putin Barzani’ye Uçaksavar Verdi


Rusya, Peşmerge güçleri tarafından kullanılmak üzere Irak Kürt Bölgesi Yönetimi’ne (IKBY) beş adet uçaksavar verdi.

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’le mücadele için kullanılacağı belirtilen uçaksavarlar gerekli mühimmatla birlikte teslim edildi. Teslimat, Rusya’nın Bağdat Büyükelçisi İlya Morgunov ile IKBY Başkanı Mesud Barzani arasındaki görüşmeden bir gün sonra yapıldı.

Moskova’nın, IKBY’ye destek konusunda istekli olduğu da Erbil’e iletildi. ABD ve Almanya da IKBY’te silah yardımı yapan ülkeler arasında yer alıyor. Rusya’nın Erbil’e ilk kez silah yardımı yapmadığı ve bunun da son olmayacağı ifade edildi.

“Ankara rahatsız”

IKBY’nin Moskova Temsilcisi Aso Jangi Burhan, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada uçaksavarların Erbil’de teslim edildiğini ve Bağdat’ın durumdan haberdar olduğunu belirtti. Burhan, silahların IŞİD’le mücadele için alındığını vurguladı. IKBY Moskova Temsilcisi Aso Jangi Burhan, Türkiye’nin bu durumdan “fazla memnun olmadığını” ileri sürdü.

Washington’daki Türk Büyükelçiliği Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili görüş isteğini yanıtsız bıraktı. Adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yorumcu ve analist, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Ankara’nın resmi bir tepki vermediğine işaret etti. Aynı analist, iddia doğru ise, Ankara’nın memnun olmamasının Kürtler’in bölgede giderek artan rolüyle ilgili olabileceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir süre önce, ABD ve Rus yapımı silahların Suriye’de PYD ile YPG’nin, oradan da PKK’nın eline geçtiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG