Erişilebilirlik

Pussy Riot Üyelerinin Tamamı Serbest


Rusya, Pussy Riot adlı rock grubunun hapisteki üyelerinden ikisini serbest bıraktı. Nadezha Tolokonnikova, Sibirya’daki Krasnoyarsk Hapishanesi’nden Pazartesi sabahı grubun diğer üyesi Maria Alyokhina da başka bir hapishaneden aynı gün af yasası kapsamında salıverildiler.

Her iki rock sanatçısı da serbest bırakılmalarını, Şubat ayında Soçi’de yapılacak Kış Olimpiyatları öncesinde Rus hükümetinin imajını düzeltme çabası olarak niteledi.

Tolokonnikova, hapishaneden çıkar çıkmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu tür adımlarla olimpiyatların boykot edilmesini önlemeye çalıştığını söyledi. Sanatçı, hapishanelerde hala sayısız insanın tutuklu olduğunun unutulmamasını da istedi.

Maria Alyokhina da hapishanede kalmayı tercih ettiğini, kendisinin insani nedenlerle serbest bırakılmadığını söyledi.

Her iki sanatçı da 2014 Mart ayında serbest bırakılacaklardı. Ancak Rus parlamentosundan geçirilen bir af yasası sayesinde binlerce mahkumla birlikte serbest bırakıldılar.

Grup üyeleri, küçük çocukları olduğu gerekçesiyle af kapsamına alındı.

Pussy Riots’ın üçüncü üyesi Yekarterina Samutseviç 2012 yılında cezası askıya alınarak daha önce serbest bırakıldı.

Pussy Riot üyeleri, Vladimir Putin’i eleştirmek için klip çekmek üzere 2012 başında tarihi bir kiliseyi mekan olarak kullandıklarından dini nefretlerinden ötürü tarihi binayı tahrip etmekle suçlanmışlardı.

Grup, Ortadoks kilisesini, bu dini grubun, üçüncü bir dönem için aday olduğu sırada Putin’e verdiği desteği protesto amacıyla seçmişti.

Pussy Riot üyelerinden kısa bir süre önce de on yıldır hapiste tutulan milyarder işadamı Mikhail Hodorkovski serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG