Erişilebilirlik

Ukrayna'da Kabine Değişebilir


Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı gösteriler sürerken, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in protestoları sona erdirme çabası sürüyor

Ukrayna’da iktidar partisi Rusya’yla ekonomik ortaklık anlaşmasına karşı çıkan protestocuları yatıştırmak amacıyla kabine üyelerini değiştirme yoluna gidiyor.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Mikola Azarov ve lideri olduğu Bölgeler Partisi milletvekilleriyle Pazartesi günü biraraya gelerek hükümetin %90 oranında yeniden yapılandırılması talebinde bulundu.

Yanukoviç daha önce de protestolarla oluşan gergin ortamı yumuşatmak amacıyla aralarında üst düzey yetkililerin görevden alınması da dahil bir dizi adım atmıştı. Ancak Avrupa Birliği yanlısı protestocular, bu adımları yetersiz bularak Başbakan Azarov’un istifasının yanı sıra erken seçim talep ediyor.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcılarından biri, talep olduğu takdirde Ukrayna'ya kredi vermeye sıcak baktıklarını söyledi. Yanukoviç yarın Moskova’da bu konuda temaslarda bulunacak.

Kiev sokaklarını zaman zaman savaş alanına çeviren gösteriler, Devlet Başkanı Yanukoviç’in, Avrupa Birliği'yle serbest ticaret anlaşmasını imzalamaktan vazgeçerek Rusya ile ekonomik işbirliği öngören bir ortaklığa yönelmesiyle başlamıştı.

Rusya, eski bir Sovyetler Birliği üyesi olan Ukrayna’nın yönünü batıya çevirecek AB anlaşmasına sert biçimde karşı çıkıyor. Ancak Ukrayna hükümetinin kararı binlerce AB yanlısı protestocuyu kent meydanlarına döktü.

Protestolar dördüncü haftasına girerken, Yanukoviç müzakereler için Moskova’da olduğu sırada da devam etmesi planlanıyor.

AB görüşmeleri askıya aldı

AB ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalamak için birlikten 20 milyar Euro mali yardım istediğini bildiren Ukrayna hükümeti, sonunda anlaşmanın imzalanacağı konusunda güvence verdi.

Ancak Avrupa Birliği, Pazar günü Ukrayna yönetimini samimiyetsiz olmakla suçlayarak ortaklık anlaşması görüşmelerini askıya aldığını açıkladı. Brüksel’de biraraya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, bu kararı değiştirmeye dair istekli olduklarını, ancak bunun Kiev yönetiminin atacağı adımlara bağlı olduğunu bildirdiler.

Ukrayna’da bağımsız bir araştırma şirketinin son yaptığı anket sonuçlarına göre Ukraynalıların %46’sı AB anlaşmasını desteklerken, Rusya’nın önerdiği anlaşmaya olan destek %36’da kalıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG