Erişilebilirlik

'Protestolar Toplumdaki Bölünmelerin Göstergesi'


'Protestolar Toplumdaki Bölünmelerin Göstergesi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Bu hafta Amerika’da yoğun bir protesto trafiği vardı. Beyaz polisler tarafından iki siyah Amerikalı’nın öldürülmesi ve Dallas’ta da 5 polisin ölümüyle sonuçlanan saldırılar sonrası, Amerikalılar tepkilerini göstermek için sokaklara döküldü. Bazıları siyahların haklarını savunurken bazıları polis teşkilatlarında reform yapılması gerektiğini savundu. Bazıları ise ülkede yaşanan gerginliği sosyal eşitsizliklere ve silah edinme yasalarına bağladı.

Son birkaç gündür Amerikalılar, etnik ve ırksal ayrımcılığı protesto etmek için sokaklardaydı. Chicagolu bu protestocu, birçok siyah Amerikalı’nın duygularını özetledi: “Siyah Amerikalılar’a eşit şekilde davranılmıyor. Eskiden köleydik. Ve siyahlanra sadece 50 yıldır yasal olarak ayrımcılık uygulanmıyor. Evet, oy kullanma hakkımız var. Şu an siyah bir başkanımız da var ama bu yeterli değil. Daha fazla değişiklik istiyoruz.”

Bazı Amerikalılar ise, güvenlik güçlerinin uygulamalarının ırksal ve etnik kimlik farketmeksizin, herkes için çok sert olduğunu düşünüyor.

Protestoculardan biri, “Bu sistem sadece yönetici güçlerin çıkarlarına yarıyor. İnsani hiç bir amacı yok. Şimdi insanların sokağa çıkıp, her ay, her gün yaşanan bu vahşete dur demesinin zamanı. İnsanlar öfkeli ve aynı haberleri duymaktan bıkmış durumda. Adalet istiyoruz” diyor.

Ancak, güvenlik güçlerinin işi geçmişe göre daha tehlikeli ve Dallas Emniyet Müdürü David Brown’a göre polisler yoğun stres altında.

Brown, “Bu ülkede polislerden çok fazla şey yapmalarını istiyoruz. Her sosyal soruna, polislerin çözüm bulmalarını istiyoruz. Ruh ve akıl hastalıkları için yeterli ödenek mi yok? O zaman polisler halletsin. Örneğin Dallas’ta sokak köpekleri sorunu var. Çözüm: Onu da polisler çözsün. Okullarda mı sorun var? Polisler halletsin diye düşünülüyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, silah lobisinin, silah kontrolu için atılacak her adımı durdurması da büyük bir çoğunluk tarafından tepki görüyor. Silah lobisine göre, eğer siviller silahlanırsa, saldırganlara polislerden önce müdahale edebilirler.

Julie Gavran, “Her zaman, ‘bir sonraki toplu katliamı durduracağız’ diyorlar. Ama Dallas’ta silah seslerini duyan herkes kaçtı. Neden kimse bir şey yapmadı?’ diyor.

Geniş çaplı portestolar, ülkede yaşanan memnuniyetsizliğin aynı zamanda toplumdaki bölünmelerin de bir göstergesi.

Vickie Snyder, “Eğer bu ülkede birlik olmazsa, dağılacağız” diyor.

Son olaylar, gelecekte daha derin sorunlar yaşanacağına işaret ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG