Erişilebilirlik

'Proteini Kırmızı Et Yerine Bitkisel Ürünlerden Alın'


'Proteini Kırmızı Et Yerine Bitkisel Ürünlerden Alın'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Amerikalılar kırmızı et başta olmak üzere çok fazla et tüketiyor. Et, içinde bol miktarda protein olan bir besin. Ancak uzun ve sağlıklı yaşamak isteyenlere proteini bitkisel kaynaklardan almaları öneriliyor.

Hamburger, Amerika’nın simgelerinden biri. Amerikalılar’ın hamburgeri sevdiğine şüphe yok. Ancak yeni bir araştırmaya göre hayvansal protein tüketmek zararlı.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Hastanesi uzmanlarından Doktor Mingyang Song ve Doktor Andrew Chan, hayvansal ve bitkisel proteinin insan sağlığını nasıl etkilediğini araştırdı. Uzmanlar, 130 bin kişinin katıldığı iki uzun vadeli araştırmanın verilerini inceledi, katılımcıların beslenme alışkanlıkları, hayat tarzları, sağlık durumları hakkında veri topladı.

Dr. Andrew Chan, hayvansal proteini en fazla tüketenlerin özellikle kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybetme riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Dr. Minyang Song, sağlıksız bir hayat süren kişiler için bu riskin daha da fazla olduğunu belirtiyor.

Protein, kas ve kemikleri güçlendirip onarıyor. Ancak özellikle kırmızı etin kolesterol oranının yüksek olması, kalp hastalığına davetiye çıkarıyor. Sadece kırmızı et yemekle kalmayıp sigara ve içki içen, kilolu olan ve durağan bir yaşam sürenlerin kalp hastalığına yakalanma riski daha yüksek.

Uzmanlar hayvansal protein yerine bitkisel protein tüketenlerin erken ölüm riskini de azalttığını söylüyor.

Dr. Andrew Chan, ”Uzun vadede bitkisel proteine dayalı bir beslenme alışkanlığı edinmek, uzun yaşama olasılığını yükseltiyor. Bu olasılık, protein ihtiyacını hayvansal kaynaklardan sağlayanlarda daha düşük.” şeklinde konuşuyor.

Araştırma, Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisi JAMA’da yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG